Stelselwijziging Omgevingswet

AT Osborne ondersteunt de programmadirectie Eenvoudig Beter van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij de totstandkoming van de Omgevingswet. Ook helpen wij een veelheid aan provincies, gemeenten en omgevingsdiensten bij de implementatie van de Omgevingswet. Want de impact van de wetswijziging is aanzienlijk en werkt door in hun beleid en op hun organisatie. Met behulp van onze Legal Simulator hebben wij vele bestuurders en ambtenaren mogen voorbereiden op de betekenis en impact van de Omgevingswet.

Onze inzet begon in 2010 met een visionair essay in de politiek relevante bundel Bezinning op het omgevingsrecht. In 2012 werkten wij de visie uit in een baanbrekend advies over het afstemmen van uiteenlopende belangen bij ontwikkelingen in de leefomgeving, met als titel Evenredig de Ruimte. Onze visie leidde destijds tot intensief debat: dat was voor veel betrokkenen niet altijd gemakkelijk maar het maakte duidelijk dat er aanleiding was voor een noodzakelijke omslag in het denken. Elementen van ons advies zijn verwerkt in het uiteindelijke wetsontwerp, zonder dat het letterlijk is overgenomen natuurlijk maar dat was ook niet de bedoeling.

In 2012 en 2015 organiseerden wij ca. 20 Botsproeven in opdracht van de programmadirectie Eenvoudig Beter van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wij gebruikten voor deze botsproeven onze unieke methode van de Legal Simulator. Daarmee konden wij de proeven uitvoeren met realistische en herkenbare casuïstiek, in het perspectief van de gewijzigde instrumenten en spelregels van de Omgevingswet.

Ook schreven wij in de periode 2011-2015 enkele adviezen over lastige onderwerpen binnen het stelsel van de Omgevingswet, soms samen met partners van binnen of buiten het ministerie. Om een indruk te geven, hierbij een greep uit die adviesreeks:

  • visie op de normstelling in het omgevingsrecht
  • redeneerlijn normstelling (bouwsteen RIVM-rapport Omgaan met normen)
  • gebruiksruimte
  • richtingaanwijzer voor milieubelastende activiteiten (samen met Eenvoudig Beter)
  • praktijk toets voor gebiedsontwikkeling (met bureau Vijn, opdracht van VNG+IenM)

Tevens werkten wij voor de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu mee aan de uitvoeringsregelgeving van de Omgevingswet, zoals het Besluit Activiteiten Leefomgeving. Momenteel ondersteunen wij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij de totstandkoming van nieuwe regels voor nadeelcompensatie, financiële zekerheid, geluidhinder, bodemkwaliteit en natuurbeheer en werken wij mee aan het participatiebeleid. Dit doen wij in opdracht van de programmadirectie ‘Eenvoudig Beter’ van het voormalige ministerie IenM (nu: BZK).

Meer weten? In ons boek Recht voor de Groene Ruimte schetsen wij een overzicht van het nieuwe Omgevingsrecht.