Teamleider bedrijfsbureau, afdeling Zuiveren en Onderhoud Waterschap Hollandse Delta

Het Waterschap Hollandse Delta bouwt aan het professionaliseren van assetmanagement. Asset Management is de centrale methode waarmee de organisatie wil werken om in control te blijven. Hiervoor moet gestuurd worden op basis van optimale verhouding tussen kosten, prestaties en risico’s over de gehele levenscyclus van de objecten die zij beheren.

De afdeling Zuiveren en Onderhoud binnen het waterschap onderhoudt de technische installaties van het waterschap, zoals zuiveringen, riool- en oppervlaktegemalen en stuwen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor de procesvoering op de 21 rioolwaterzuiveringinstallaties en een slibverwerkinginstallatie.

AT Osborne ondersteunt deze afdeling in het operationele management en bij de ontwikkeling naar een afdeling die omgevingsgericht en effectief opereert. Dit doen wij door het leveren van de teamleider voor het bedrijfsbureau. Dit bureau zorgt voor de programmering en de voorbereiding van het onderhoud en het proces. Deze is daarmee de verbindende schakel tussen de uitvoerende onderhoudsteams, opdrachtgevers, proceseigenaren en de markt.

Assetmanagement model

De ontwikkelopgave spitst zich toe op de volgende onderdelen:

Het toekomstgericht inrichten van het onderhoudsproces in lijn met assetmanagement principes
Het onderhoudsproces sluit onvoldoende aan op een – door fusies – gegroeid waterschap met meer assets in een veranderende en complexe omgeving. Het ontbreekt op dit moment veelal aan duidelijke rollen en werkprocessen, een gesloten PDCA cyclus en de effectieve inzet van het onderhoudsbeheersysteem. Hierdoor is de mogelijkheid tot strategische en tactische sturing op het onderhoudsproces beperkt. Door het inrichten van heldere werkprocessen, met de benodigde faciliteiten, kan de afdeling in de toekomst effectief het onderhoud uitvoeren, conform de gekozen assetmanagement strategie.

Rechtmatig en slim samenwerken met de markt
Het waterschap betrekt momenteel de markt bij het leveren van onderdelen en het uitvoeren van het onderhoud- en de vervanging van specifieke installatieonderdelen. Om dit rechtmatig uit te voeren, sluit het waterschap door middel van (Europese) aanbestedingen raamcontracten met marktpartijen. Hiervoor is het team tijdelijk versterkt met inhuur op het gebied van contractmanagement en werkvoorbereiding.

Dit is echter geen eenmalige opgave. Het sluiten en beheren van contracten met de markt is een blijvend onderdeel van het bedrijfsproces. Hiervoor bouwen we aan contractmanagementcapaciteit, die continue op zoek is naar de meest optimale contractvormen met de markt. Daarnaast moeten de contracten op een professionele wijze worden beheerd. Hierbij moet de afdeling beschikken over de juiste kennis, competenties en vaardigheden om op de uitvoering van de contracten toe te zien.

Capaciteit op orde krijgen
De productiecapaciteit van de onderhoudsafdeling is momenteel onvoldoende om het gevraagde preventief onderhoud uit te voeren. Het resultaat is een toename aan storingen en een ‘stuwmeer’ van nog uit te voeren onderhoud. Het inregelen van het onderhoudsproces en een slimmere samenwerking met de markt zijn cruciaal voor het opschroeven van de productiecapaciteit. Maar dit kan niet zonder het op orde krijgen van de capaciteit van het personeel. Dit betekent een gerichte inzet op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de medewerkers: het opschroeven van de kennis, vaardigheden en competities van bestaand personeel en het beschikken over voldoende menskracht op de juiste functies.