Ver-nieuwbouw operatiekamers AMC

Twintig nieuwe OK’s bouwen op de plaats waar twintig OK’s staan. Zestien daarvan moeten steeds volledig blijven functioneren. Het lijkt een onmogelijke opgave. Maar het bouwtraject binnen het AMC bewijst dat het kan. De kern van het succes is een optimale afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Ontwerp
Twee blokken van acht, en één blok van vier OK’s met per blok een grote steriele berging waarin per OK een apart geklimatiseerde opdekzone beschikbaar is, vormen de basis van het ontwerp. Aan de rand van het gebouw werden de nevenruimten zoals kantoren, centrale balie, garderobes, restaurant en skillslab geplaatst. Gekozen is voor maximale flexibiliteit in het gebruik van de operatiekamers. Dit betekent, dat de 20 OK’s allemaal zijn uitgevoerd met een geklimatiseerde zone (plenum) met een afmeting van maar liefst 3,5 x 3,5 meter. In de OK’s is gekozen voor 2 temperatuurzones per plenum, om de klimatisering op de operatietafel zo exact mogelijk te laten zijn en het comfort voor het medisch personeel te vergroten. Alle OK’s zijn geschikt voor endoscopische chirurgie. Twee OK’s zijn uitgevoerd als hybride OK met een röntgeninterventietoestel.

Risicomanagement
Omdat er gebouwd werd terwijl ‘de winkel open bleef’ is maximaal aandacht besteed aan risicomanagement. Uitgebreide bouwtechnische voorbereidingen zijn getroffen om het bouwgebied volledig te scheiden van de naastgelegen OK’s. Zware protocollen werden gevolgd om overlast voor wat betreft geluid, trillingen en stof te voorkomen. Er is niet alleen ingezet op fysieke maatregelen, maar ook op procedures en gedrag. Voor de start van de bouw zijn gezamenlijke risico-sessies gehouden met ontwerpende- en uitvoerende partijen, projectmanagement en gebruikers. Een unieke samenstelling, waarmee risico’s aan zowel de bouwzijde als aan de OK-zijde in beeld zijn gebracht. In vervolgsessies is een ‘risicodossier’ opgesteld, waarin per risico de beheersmaatregelen en risico-‘eigenaren’ zijn vastgelegd. Dit risicodossier vormt de rode draad bij de risicobeheersing.

Integrale aanpak
Moderne OK-complexen als die van het AMC worden gebouwd met de inzet van een veelheid aan disciplines. Zo spelen behalve de ontwerpende en uitvoerende partijen de medisch specialisten en het verplegend personeel (de OK-gebruikers) en de professionals op het gebied van Huisvesting, ICT, Instrumenteel Bedrijf en Inkoop een grote rol. Daarbij zijn de onderlinge afhankelijkheden groot. Alleen een integrale projectaanpak, waarin gestuurd wordt op de raakvlakken tussen de disciplines, leidt tot succes.