Visie en aanpak Deelmobiliteit gemeente Helmond

Helmond zet stappen in de gebiedsgerichte mobiliteitstransitie in de Brainportregio. De gemeente is volop in ontwikkeling en de Brainportregio groeit en bloeit.

De komende jaren komen er 10.000 inwoners in het centrum bij. Dat is goed nieuws voor de economie en werkgelegenheid. Maar hoe blijft Helmond een bereikbare, leefbare en aantrekkelijke stad om te wonen en te werken? Niks doen is geen optie, want dan loopt het verkeer in Helmond en de Brainportregio binnen een paar jaar helemaal vast. Vaker thuiswerken, meer online vergaderen en slimmer en duurzamer reizen via schonere alternatieven zoals deelmobiliteit bieden daarbij een belangrijk deel van de oplossing.

helmond

Waarom deelmobiliteit?

Helmond groeit en het aantal fietsen, scooters en auto’s op straat neemt toe. Als bewoners en werkgevers (elektrische) fietsen, scooters en auto’s met elkaar delen worden ze beter gebruikt, zijn er minder nodig en ontstaat meer ruimte op straat. Deelmobiliteit is duurzaam, verhoogt de bereikbaarheid en is goed voor de luchtkwaliteit. Het draagt bij aan een betere bereikbaarheid naar de stad toe en in de stad zelf voor zo veel mogelijk Helmonders. Hiermee draagt deelmobiliteit bij aan het waarmaken van de verschillende maatschappelijke ambities van de gemeente Helmond.

Wat wil Helmond bereiken?

Het doel is om te komen tot vormen van deelmobiliteit die ook echt effectief zijn omdat ze passen bij de behoeftes en gebruik van Helmondse inwoners en werkgevers. Als onderdeel van de grotere opgave en in aanloop naar een grote mobiliteitsverandering in het gehele mobiliteitssysteem van Helmond en de Brainportregio.

Hoe wil Helmond dat bereiken?

De gemeente Helmond heeft drie ambities voor deelmobiliteit in aanloop naar 2030 waar een bereikbare, leefbare en vooruitstrevende stad centraal staan. Helmond wil deze ambities bereiken met zeven veranderstrategieën. Voor een voortvarende start zijn voor de komende drie jaar concrete acties en stappen uitgewerkt.

Hoe helpt AT Osborne hierbij?

AT Osborne helpt de gemeente Helmond bij het opstellen van de visie en aanpak Deelmobiliteit. Samen met onder andere de afdelingen verkeer en vervoer, project- en gebiedsontwikkeling en het sociale domein. Zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau. Bij de ontwikkeling zijn ook intensief bewoners en werkgevers betrokken, en ook andere regionale overheden (Eindhoven, Meierijstad, Provincie Noord-Brabant, regio Noord-Limburg), concessieverleners en vertegenwoordigers van werkgevers en bewoners. Dit is belangrijk om de visie en aanpak maximaal te laten aansluiten bij de behoeften van de eindgebruikers en ontwikkelingen in de regio. Zo wordt de visie met betrokken partijen haalbaar en uitvoerbaar gemaakt.

Meer weten?

AT Osborne heeft veel ervaring met het vertalen van Smart Mobility in het gehele mobiliteitssysteem van ambities naar een haalbare uitvoeringspraktijk. Zowel binnen de Brainportregio waar Helmond onderdeel van uitmaakt alsmede in de rest van Nederland. Dit past ook bij de ambities van AT Osborne om nog meer bij te dragen aan een gebiedsgerichte mobiliteitstransitie om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederland verder te vergoten.