Zonne-energie

AT Osborne is de afgelopen jaren betrokken (geweest) bij meerdere projecten rond zonne-energie. Wij laten graag een overzicht zien.

Haalbaarheid en contracteringsstrategie geluidsschermen met zonnecellen pilotproject Limburg
In opdracht van de provincie Limburg is de financiële en technische haalbaarheid onderzocht van het plaatsen van geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen. Hiermee kan het realiseren van de doelstellingen van het Actieplan omgevingslawaai provinciale wegen tweede tranche 2014-2018, worden gecombineerd met de bijdrage van Limburg aan het Energieakkoord voor duurzame groei. De opgestelde businesscase richtte zich primair op een pilotproject aan de N281 in Heerlen, maar kan ook voor andere locaties worden aangewend. Verder werden modellen van levering van stroom beschreven (postcoderoos; achter de meter e.d.) en werden de consequenties (o.a. financieel) daarvan in kaart gebracht. Daarnaast werden mogelijke contracteringsstrategieën beschreven.

Haalbaarheidsstudie toepassing zonnecellen in geluidsschermen voor Rijkswaterstaat
Verkennende studie naar de financiële en technische haalbaarheid van de toepassing van zonne-energie in geluidsschermen in opdracht van Corporate innovatiedienst Rijkswaterstaat. De inpassing van zonnepanelen in geluidsschermen is in samenwerking met een leverancier van zonnepanelen uitgewerkt. Vervolgens zijn investerings- en exploitatiekosten beraamd en is de business case doorgerekend. De wijze waarop de elektriciteit wordt geleverd en subsidiemogelijkheden zijn in kaart gebracht.

Projectmanagementwerkzaamheden realisatie gasrotonde Rijnmond
Vanaf 2011 komt er vloeibaar aardgas (LNG, Liquefied Natrual Gas) naar Nederland. Het gas komt per schip aan op de Maasvlakte en wordt daar opgeslagen in terminals. Nadat de LNG-vloeistof is verdampt tot aardgas wordt het in het Nederlandse aardgastransportnet gevoegd. Het Nederlandse aardgasnet moet hiervoor worden uitgebreid. Omdat LNG niet dezelfde kwaliteit heeft als het in Nederland gebruikelijk aardgas, moet er bovendien een menginstallatie gebouwd worden. De komst van LNG heeft een substantiële spin-off: diverse bedrijven vragen Gasunie om een nieuwe aansluiting op de nieuwe leidingen.

In opdracht van Gasunie voerde AT Osborne de volgende werkzaamheden uit:

  • Opstellen van een integraal projectplan voor de realisatie van Gasrotonde Rijnmond.
  • Uitvoeren omgevingsmanagement bij de voorbereiding van diverse deelprojecten.
  • Afstemmen met mede-leidingeigenaren in het gebied.
  • (Mede-) opstellen van programma van eisen van diverse deelprojecten.

Stationsdaken
Ook stationsdaken kwamen aan de beurt, waaronder Rotterdam CS en Utrecht CS.