Enquête gebruiksprestatie huisvesting

Wij vinden dat gebouwen optimaal moeten bijdragen aan de zorg. Het sturen hierop is niet eenvoudig. Veel zorgorganisaties sturen hun investeringen in de vastgoedportefeuille op basis van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Dit werkt goed om de technische kwaliteit van de gebouwen op peil te houden. Maar dit staat los van inzicht in hoe de gebouwen bijdragen aan de wensen en behoeften van bewoners en medewerkers.

Tevredenheid van bewoners en medewerkers is belangrijk

Het is belangrijk om bewoners en medewerkers te betrekken bij het huisvestingsproces. Alleen dan kun je gebouwen maken waar mensen prettig kunnen wonen en werken. We zien bijvoorbeeld dat er vaak veel wenswachters op wachtlijsten staan. Dit zijn bewoners die wachten op een plek in een andere woonlocatie waar het fijner wonen is dan de plek waar ze nu wonen. Vaak is dit een teken dat de kwaliteit van gebouwen sterk verschilt. Als organisatie zie je het liefst dat alle gebouwen fijn zijn om te wonen. Zo heeft iedereen direct een fijne plek.

Naast het bewonersperspectief is het perspectief van medewerkers belangrijk. Zeker in het licht van de huidige arbeidsmarkt. Vaak komt ontevredenheid over een gebouw pas naar boven als het écht niet meer gaat. Verzuim en verloop treden echter al eerder op als er kleine dingen niet kloppen. Zonder de ervaringen van medewerkers op te halen, bestaat de kans dat er onverschilligheid ontstaat.

Ook vergroot je met het meten van de tevredenheid de betrokkenheid van bewoners, medewerkers en verwanten bij beslissingen die over vastgoed genomen worden. Het zorgt voor een breed draagvlak voor veranderingen op het gebied van huisvesting.

Kwaliteit is meer dan alleen de technische staat

Weinig zorgorganisaties meten de gebruiksprestaties van gebouwen. En als organisaties metingen doen blijft het vaak maar bij één keer in plaats van dit structureel onderdeel van het assetmanagementproces te maken. Niet alleen bij het ontwikkelen van een nieuw gebouw is het goed om na te denken over de wensen en behoeften van gebruikers, maar ook bij bestaande gebouwen. We maken vaak woonlocaties die 30 jaar of langer meegaan. De kans is groot dat de wensen en behoeften in die tijd veranderen. Wanneer deze niet goed meegenomen worden, komt de portefeuille steeds verder af te staan van wat past bij ontwikkelingen in de organisatie.

Tevredenheid op een structurele, maar eenvoudige, manier meten

De digitale enquête van AT Osborne helpt met het meten van de tevredenheid van gebruikers. De enquête is ingedeeld op basis van de NEN8021 en geeft daarmee een compleet beeld van alle aspecten die te maken hebben met de gebruikskwaliteit. De resultaten zijn per vraag, per gebouw en per type gebruiker terug te vinden in een interactief dashboard. Het dashboard kan ingezet worden bij de ontwikkeling van een nieuwe locatie of juist breder voor het ophalen van informatie voor portefeuillesturing. Samen interpreteren we de uitkomsten van de enquête en kijken we waar stappen gezet kunnen worden om de tevredenheid van gebruikers te verbeteren.

Meer weten?

Kijk wat wij nog meer doen op het gebied van de gezonde samenleving.