Transitie in Zorg en Infrastructuur

De ziekenhuiszorg is in transitie. Dit heeft grote consequenties voor de organisatie van de zorg en voor de benodigde infrastructuur. AT Osborne heeft hier onderzoek naar gedaan. Onze zogenaamde placemat is de compacte en ook visuele samenvatting van de belangrijkste conclusies van ons onderzoek.

(Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting)

Het onderzoek omvat drie stappen. Allereerst deskresearch; er is een groot aantal bestaande rapporten bestudeerd. Hierbij kwamen belangrijke inzichten en vergezichten naar voren. Het aantal vooral kwantitatieve onderzoeken bleek beperkt. AT Osborne heeft mede daarom als tweede stap kwantitatieve analyses uitgevoerd, namelijk de productie-ontwikkeling en de financiële ontwikkeling gedurende de afgelopen jaren, beide in relatie tot de (nu en straks) benodigde zorginfrastructuur. Tenslotte hebben dertig interviews met zorgbestuurders en thoughtleaders plaatsgevonden.

Het onderzoek brengt de belangrijkste gamechangers voor de zorgsector goed in beeld. Daarnaast wordt de huidige situatie van de ziekenhuiszorg in Nederland geschetst. De combinatie van beiden maakt duidelijk wat voor type verandering benodigd is en welk deel al gaande is.

De belangrijkste conclusie is dat er drie – onderling samenhangende – thema’s van prominent belang zijn om de gewenste en noodzakelijke transitie te realiseren, te weten: netwerkmanagement (regionaal samenwerken en segmenteren), (her)profilering & portfoliomanagement, en assetmanagement. Op de placemat worden deze drie thema’s kort beschreven.

Ter ondersteuning van deze centrale thema’s zijn drie enablers ofwel succesfactoren aan de orde, namelijk: (medisch) leiderschap, procesoptimalisatie en nieuwe verdienmodellen.

Verwante artikelen:
Gezond blijven doet het ziekenhuis niet alleen
Ziekenhuis snijdt in investeringen ondanks gezonde groei
Omvang geleverde zorg ziekenhuizen stijgt licht
Digitale revolutie zet oncologische zorg op zijn kop