Laurens Lancee:
De kans om mijzelf én AT Osborne te ontwikkelen

Leren, ervaren, de plek kiezen die het beste bij je past en daar alle begeleiding, ruimte en tijd voor krijgen. Laurens Lancee maakte het mee bij AT Osborne, binnen het tijdsbestek van een jaar.

Hij zat nog halverwege zijn master Complex Systems Engineering & Management aan de TU Delft, toen AT Osborne daar een presentatie kwam geven. “Cijfers en strategieën, daar heeft iedereen het over”, blikt Laurens op die bijeenkomst terug. “Maar AT Osborne legde de nadruk op het menselijk aspect, op de persoonlijke binding met de klant. Dat sprak mij aan.” Toen Laurens een klein jaar later op zoek was naar een afstudeeropdracht, stond AT Osborne hoog op zijn lijstje. De enthousiaste verhalen van andere afstudeerders, onder meer over de intensieve persoonlijke begeleiding, trokken hem over de streep.

Voortvarende start

Al op zijn eerste dag bij AT Osborne als afstudeerder, in mei 2019, nam zijn begeleider twee uur de tijd om het onderzoeksplan op te tuigen. Laurens: “Zo maak je een voortvarende start. Je weet allebei welke kant het inhoudelijk op gaat, maar je maakt ook meteen echt goed contact met elkaar. Heel kenmerkend.” De afstudeeropdracht, over de verduurzaming van het vastgoed van zorginstellingen, viel binnen de tak Gezonde Samenleving. Typerend voor de openheid van AT Osborne was dat Laurens ook veelvuldig in contact kwam met collega’s van Toekomstbestendige Infrastructuur. Hoewel zijn afstudeeropdracht bij prima verliep, voelde hij zich door zijn achtergrond meer aangetrokken tot die tak. “Dat was geen enkel probleem. Ik kon gewoon mee naar een opdracht binnen dat werkveld, om mee te kijken in de praktijk.”

Bij elkaar passen

Laurens prijst de openheid binnen AT Osborne. “Vanaf dag 1 kon ik iedereen alles vragen, en iedereen nam ook uitgebreid de tijd voor mij. Op die manier leer je snel. Bovendien: als het tijdens die vele gesprekken steeds met iedereen klikt, weet je dat het bedrijf en jij bij elkaar passen. Dat was bij mij het geval.” Toch solliciteerde Laurens, toen het afstuderen in zicht kwam, ook bij een ander bureau. AT Osborne reageerde daar goed op: prima dat je rondkijkt, dan kun je aspecten vergelijken. In november 2019 tekende Laurens zijn contract bij AT Osborne, en ging er vanaf februari 2020 als adviseur aan de slag.

Meteen verantwoordelijkheid

Na gesprekken met de managing consultants van Toekomstbestendige Infrastructuur maakte Laurens een keuze voor het werkveld waartoe hij zich het meest aangetrokken voelde. “Ik kreeg de ruimte om te sturen op datgene waar ik zelf ervaring in wilde opdoen. Dat was de uitvoerende kant van infraprojecten. Binnen de groep Audits & Evaluaties werk ik nu als adviseur risico- en planningsmanagement mee aan de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Mijn voorganger, ook van AT Osborne, die in een andere rol op het project blijft, werk mij in. Ik word dus niet meteen in het diepe gegooid, maar krijg wel direct veel verantwoordelijkheid. Voor mij een perfecte manier om te beginnen.”

Iets toevoegen aan de wereld

Binnen het zeesluizenprogramma werkt Laurens ook mee aan een tweede project; een installatie voor het terugpompen van zout water. “Ik val met mijn neus in de boter. Bij het een leer ik veel over het afronden van een project, bij het ander over het opstarten van een project.” Nog een pluspunt: de zeesluizen vormen een zeer tastbare opdracht. “Het wordt één van de grootste sluizen ter wereld. We zetten iets neer waar je langs kunt rijden, wat ik aan mijn vriendin kan aanwijzen: kijk, hier ben ik mee bezig. Het heeft ook maatschappelijke waarde, want dit betekent dat de haven van Amsterdam kan doorgroeien. Goed voor de werkgelegenheid. Daar hecht ik wel aan. Ik wil iets toevoegen aan de wereld, de samenleving een stukje beter maken.”

Afwisseling

Naast zijn werk als projectadviseur is Laurens binnen andere verbanden actief bij AT Osborne. “Ik ben secretaris van het Management Team Toekomstbestendige Infrastructuur. Daar komen grote opdrachten binnen en leer ik veel over onze strategie. Ook daar krijg ik de ruimte om gewoon mee te praten.” Laurens is eveneens lid van een interne kennisontwikkelingsgroep. Daarin brainstormt hij met collega’s over hoe AT Osborne op bepaalde thema’s in de markt gezet kan worden. “Ik ontwikkel dus niet alleen mijzelf, maar bouw ook mee aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Daarom ben ik blij dat ik bij AT Osborne werk: aan de ene kant zit ik op een interessant project bij een klant, aan de andere kant werk ik er met collega’s van verschillende leeftijden en achtergronden aan om in de toekomst nog gavere opdrachten binnen te krijgen, waarmee wij onze leefomgeving positief kunnen beïnvloeden.”