Van strategie naar doorbraak: zo kreeg Pantein grip op haar huisvesting

Geplaatst op 27 februari 2025

Zorggroep Pantein vroeg om een strategisch huisvestingsplan. Bram Vermeulen van AT Osborne verdiepte zich in de behoefte van deze klant en knipte de opdracht op in een plan voor de lange en de korte termijn. “Een doorbraak waarmee wij meteen verder konden”, aldus Pantein RvB-lid Peter van der Pols.

Bram Vermeulen en Peter van der Pols voor het Maasziekenhuis Pantein in Beugen. Foto: Ernie Buts

De zorglocaties van Pantein bevinden zich in het noordoosten van Noord-Brabant, met het Maasziekenhuis Pantein in Beugen als grootste faciliteit. “Dat gebouw is nog niet zo heel oud”, vertelt Peter. “Maar het is ontworpen met de kennis en kunde van toen. De behoeften zijn veranderd, en de zorgvraag is in de laatste vijf jaar met 30% toegenomen.” Pantein ging aanvankelijk zelf op zoek naar passende oplossingen in de huisvesting, maar merkte dat de puzzel lastig te leggen viel. Wensen van de verschillende medische afdelingen bleken niet gemakkelijk in elkaar te schuiven. Tijd om externe expertise in te schakelen.

“Vanaf het allereerste gesprek merkten wij dat de mensen van AT Osborne echt met ons meedachten. Zij trokken geen plan uit de la, maar stelden gerichte vragen en verplaatsten zich in ons.” – Peter van der Pols, RvB-lid Pantein Zorggroep

Besluitvorming faciliteren

“Na een uitgebreid proces kwamen we uit bij AT Osborne. Net als de meeste andere bureaus hebben zij een grondige kennis van de zorg en bouwtechnische aspecten. Maar vanaf het allereerste gesprek merkten wij dat de mensen van AT Osborne echt met ons meedachten. Zij trokken geen plan uit de la, maar stelden gerichte vragen en verplaatsten zich in ons. Dat kom je niet vaak tegen.”

In september 2023 ging AT Osborne aan de slag. Het voelde al snel alsof de consultants deel uitmaakten van het Pantein team, herinnert Peter zich. “Ze legden op een prettige manier verbinding met de mensen van onze afdeling. En als ze ergens stagnatie of wrijving constateerden, legden ze dat niet terug bij ons. In plaats daarvan organiseerden ze een workshop met de betrokken personen, om de feiten op een rijtje te zetten en in dialoog tot een fundamentele keuze te komen. Daarmee faciliteerden ze ons in de besluitvorming.”

Omdenken

Het ei van Columbus tijdens dit proces was het opknippen van de oorspronkelijke opdracht, een strategisch huisvestingsplan voor tien jaar, in een plan voor de lange en een plan voor de korte termijn. “Het is een vorm van omdenken. Bepaalde problemen blokkeerden elkaar. Door deze ingreep werd het mogelijk om toch meteen aan de gang te gaan. In plaats van een enorme verbouwing waarbij je lang stil ligt en een enorme investering moet plegen, kunnen we nu een quick fix toepassen met een relatief eenvoudige ingreep waarmee minder geld gemoeid is. Het is een vorm van omdenken waar wij enorm bij gebaat zijn.”

Creatieve oplossingen

De quick fix betreft de uitbreiding voor een bepaald onderdeel van het ziekenhuis. Bram Vermeulen van AT Osborne: “Door ruimtekort wordt er momenteel nog extern ruimte gehuurd tegen een hoge huur. Uitbreiding in het ziekenhuis betekent echter een ingrijpende operatie. Wij zijn samen met Pantein tot een alternatief voorstel gekomen: het realiseren van een faciliteit met een lagere classificatie aan het ziekenhuis.” Peter is enthousiast. “Dit is een creatieve oplossing die ons in staat zou stellen om te voldoen aan een groeiende behoefte aan specifieke zorg in onze regio. Bovendien zouden wij hiermee de inzet van de externe locatie kunnen afbouwen. Hiermee kunnen we deze investering in twee jaar terugverdienen en in de toekomst voor dezelfde geïnvesteerde euro meer zorg leveren. Deze oplossing spreekt ons bijzonder aan en wordt nu verder onderzocht en besproken met gemeente en verzekeraars.”

DNA

Peter van der Pols van Pantein Zorggroep in gesprek met Bram vermeulen van AT Osborne over het strategisch huisvestingsplan van het maasstadziekenhuis.Zou Peter AT Osborne een volgende keer weer inschakelen? “Zeker. Naast het meedenken, de werkwijze en de inhoudelijke kennis, zien wij het ook als een pré dat de consultants van AT Osborne via een aandelenconstructie mede-eigenaar zijn van het bureau. Dat uit zich in een betrokkenheid waar wij echt blij mee waren. Het geeft je het gevoel dat je het niet alleen getroffen hebt met de betrokkenheid van een individuele consultant, maar dat het in het DNA zit van deze club.”

Bram: “Het was voor ons prettig werken met Pantein. De lijnen waren kort, ook naar het bestuur. Wij hebben alle managers en medici in enkele sessies aan de hand genomen en de knelpunten en de samenhang in kaart gebracht. Op die manier creëer je betrokkenheid en draagvlak.” Peter kan dat alleen maar bevestigen. “Als Pantein hebben wij in dit traject het gevoel gehad dat we het echt samen deden”

Klaar voor de volgende stap?

Benieuwd naar onze diensten om de huisvestingsuitdagingen in de zorg aan te pakken? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij ook jouw project verder kunnen helpen.