Aandacht voor kennis en organisatie bij project A27/A12 Ring Utrecht

Het project A27/A12 Ring Utrecht is een groot infrastructuurproject in een complexe omgeving met veel partijen en uiteenlopende belangen. Daarnaast is het ook technisch complex met uitdagingen als de Verdiepte Ligging op de A27, de Galecopperbrug en de fasering rondom knooppunt Rijnsweerd. Kortom: een project waar we bij AT Osborne graag onze bijdrage aan leveren.

Aandacht voor kennis en organisatie in het project

In de voor Rijkswaterstaat unieke rol van adviseurs Kennis & Organisatie adviseren wij het projectteam bij organisatievraagstukken, voeren we regie op belangrijke processen en helpen wij deze mede uit te voeren. Mark Marijnissen (2019-heden), Pau Lian Staal-Ong (2016-heden) en Lianne van der Weerd (2016-2019) vervullen deze duorol. Zij signaleren organisatorische vraagstukken en verbetermogelijkheden om het project verder te brengen.

Opdrachtgever Denis Lintzen (Manager Projectbeheersing Rijkswaterstaat) vertelt: “Een rol als adviseur Kennis en organisatie, binnen het team Projectbeheersing, is in mijn visie cruciaal voor het succes van een project. Proactief toegevoegde waarde leveren voor het complete projectteam en een belangrijke verbindende factor zijn tussen de verschillende projectonderdelen is een basisvoorwaarde om je projectmanagementgedachte te laten werken.”

Vroegtijdig aandacht voor integraliteit

Rijkswaterstaat werkt volgens het Integraal Projectmanagementmodel (IPM-model) in verschillende teams: Omgevingsmanagement, Technisch Management, Contractmanagement en Projectbeheersing. Bij een groot project als de Ring Utrecht zijn deze teams vaak gefocust op hun eigen (deel)taak en hebben projectmedewerkers de neiging zich te concentreren op de inhoud. Het borgen van de integraliteit in een veelzijdig project als Ring Utrecht is daardoor een grote uitdaging.

Als adviseurs Kennis & Organisatie hebben wij hier veel aandacht voor. Doordat we een faciliterende rol hebben voor alle disciplines, krijgen we goed mee wat er bij de verschillende inhoudelijke teams speelt. We signaleren waar de denkrichtingen tussen de teams uiteenlopen en maken dit bespreekbaar. Dit helpt ook in de voorbereiding van interne en externe (kwaliteits)toetsen. Al in een vroeg stadium organiseren we ter voorbereiding hierop bijvoorbeeld integraliteitsessies waarbij projectbrede thema’s aandacht krijgen.

Wat doe je als adviseur Kennis & Organisatie?

Hieronder een greep uit de gevarieerde werkzaamheden die we voor het project doen:

  • Opstellen projectplan en onderliggende deelplannen. En het initiëren en uitwerken van verschillende themasessies rondom bijvoorbeeld organisatie-inrichting of projectdoelen.
  • Opzetten en uitvoeren van het kennismanagementprogramma. De Ring Utrecht wil graag kennis behouden, delen en waar mogelijk vergroten. Wij doen dit door het organiseren van lunchbijeenkomsten, kennissessies, bijdragen aan interne projectnieuwsbrieven en het initiëren en uitvoeren van projectevaluaties.
  • Regie voeren op diverse formele toetsen, zoals de KAd-toetsen (Kwaliteit Aanbestedingsdossier) en Gate Reviews van Rijkswaterstaat. Hierbij trekken wij samen met de contractmanager op om het proces uit te lijnen, integrale reviews te organiseren en te zorgen dat verbeterpunten afgehecht worden. Ring Utrecht heeft – mede door de aandacht voor het (voorbereidings-)proces en integraliteit – als één van de weinige grote infrastructuurprojecten in Nederland in één keer een “Groene” KAd95% voor een van de grote contracten behaald. Een unieke prestatie!
  • Initiëren, voorbereiden en faciliteren van diverse werksessies voor alle disciplines. Zoals teamsessies, thema sessies, integrale reviews en werksessies.
  • Secretaris rol bij het overleg van de Interne stuurgroep. Dit is een periodiek afstemoverleg tussen het project, de Opdrachtgevers binnen Rijkswaterstaat, de Bestuursstaf en DGMo.

De rol van adviseur Kennis & Organisatie is één van de disciplines binnen Projectbeheersing. Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien dat projectbeheersing meer is dan slechts een controlerende discipline: vanuit onze signalerende en initiërende rol dragen wij bij aan de verhoging van kwaliteit binnen het project.

Meer informatie over dit project vindt u op de projectwebsite.