Amsterdam Skills Centre: opleidingscentrum voor chirurgen

Dit jaar verrijst een nieuw, internationaal opleidingscentrum voor chirurgen, medisch specialisten en ander medisch personeel. Voor het realiseren van dit nieuwe hightech centrum werkt Amsterdam UMC nauw samen met het Amerikaanse medisch technologiebedrijf Stryker, dat als partner medische apparatuur en instrumenten levert voor de OK’s. Doel: met behulp van simulatoren, virtual reality en kunstmatige intelligentie wereldwijd de kwaliteit van de zorg verder verhogen en opleidingskosten verlagen.

Het Amsterdam Skills Centre (ASC) beslaat zo’n 3.700 vierkante meter en wordt gerealiseerd op het terrein van het Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam-Zuidoost. Naast twaalf OK’s en een tiental simulatoren, beschikt het ASC, dat begin 2019 zijn deuren opent, over onderwijsfaciliteiten, trainingslaboratoria, kantoorruimtes, twee Stryker productshowrooms, ontvangst- en horecaruimten. Daarnaast is er ruimte voor toekomstige uitbreiding. De oprichting is mede te danken aan de intensieve samenwerking tussen AMC en VUmc, die tijdens het project bestuurlijk zijn gefuseerd tot Amsterdam UMC. Professor Jaap Bonjer, hoofd afdeling Heelkunde bij het VUmc, is trekker van het project en tevens CEO van het Amsterdam Skills Centre. “De alliantie van AMC en VUmc plaatst ons in de top 5 van de universitaire medische centra in Europa.”

Zorgkosten beperken
Eén van de redenen voor dit initiatief is het feit dat de huidige opleiding tot medisch specialist doorgaans veertien tot achttien jaar in beslag neemt. “Ter vergelijking: een Chinook-helikopter leren besturen kost slechts vier jaar. Waarom kunnen we niet net als piloten trainen in simulatoren en zo sneller leren opereren?”, betoogt Bonjer. “De zorg wordt steeds complexer en daarmee duurder. Dat geldt voor gebruikte methoden – een clip om een hartklep te laten sluiten, werkt goed maar kost 25.000 euro – en ook voor de uitrusting. Hybride OK’s hebben inmiddels veel weg van een ruimtestation. Slimmer en sneller leren helpt de opleidingsduur en de zorgkosten te beperken. Daarvoor moeten zorgprofessionals net als piloten overstappen van training on the job naar training off the job. Dat vergt een grote omschakeling.”

Slimmer en sneller leren helpt de opleidingsduur en de zorgkosten te beperken.

Eerder al zette Bonjer skills centers op in Rotterdam en Nova Scotia (Canada). “Het is waardevol om zonder tijdsdruk, in een omgeving zonder patiënten waar je fouten mag maken je opleiding te kunnen volgen. Ons werk is door de jaren heen ingrijpend veranderd, denk aan kijkoperaties en hartkatheterisatie. Het is belangrijk om moeilijke situaties te oefenen met het hele team. Daarom is dit centrum niet alleen bedoeld voor chirurgen, maar ook voor anesthesiologen, OK-assistenten, longartsen en cardiologen. Kortom, allen die interventies uitvoeren”, verklaart hij. Amsterdam is de ideale plek voor het ASC. “Centraal in Europa en op een kwartier reizen van Schiphol. Daarbij komt dat de medische opleidingen en gezondheidszorg in ons land tot de beste ter wereld behoort.”

ASC collegezaal

Share of mind
Deze uitgangspunten van kostenbeperking en training off the job sluiten naadloos aan bij de missie van Stryker: ‘Together with our customers we are driven to make healthcare better’. Dit bedrijf met 34.000 medewerkers wereldwijd richt zich op medische (operatie)technologie, orthopedie en neurotechnologie. “Hiervoor bedienen we medici en met name chirurgen met producten en diensten, waaronder opleiding, die het verschil maken. Voor innovatie en R&D werken we graag samen met opinion leaders in de medische wereld, zoals Bonjer”, stelt Stuart Silk, President Stryker EMEA & Latin America en Stryker European Operations (gevestigd in Amsterdam). “Dit niet alleen door share of wallet, maar vooral door share of mind. Het partnership in het Amsterdam Skills Centre is momenteel het meest belangwekkende project van Stryker wereldwijd. We willen bijdragen aan het elimineren van onnodige kosten en investeren daarom in kwaliteit en goede technologie.” Stryker voorziet het ASC van benodigde medische apparatuur en instrumenten. “Een uniek project waar al onze divisies bij betrokken zijn.” Naast Stryker werkt Amsterdam UMC samen met Orzone, Moog en Touch Surgery.

ASC oefenruimte

Kort curriculum
Amsterdam UMC en Stryker voelen een gedeelde sociale verantwoordelijkheid voor het feit dat twee derde van de wereldbevolking – 5 miljard mensen – geen toegang heeft tot de meest basale zorg. “Hier willen wij verandering in brengen. Het gaat hierbij om het uitvoeren van een keizersnede, buikoperaties om een ontstoken blindedarm te verwijderen, liesbreukoperaties en het behandelen van gebroken ledematen. Jaarlijks zouden 143 miljoen extra operaties nodig zijn. Daarom willen we binnen het ASC een kort curriculum voor basischirurgie en anesthesiologie aanbieden. Met de beste digitale tools kun je dan hopelijk volstaan met een veel kortere opleiding”, stellen Bonjer en Silk.

Rol AT Osborne
Adviseurs van AT Osborne zijn sinds de initiatieffase begin 2017 bij de ontwikkeling van het ASC betrokken. Eerst bij het uitwerken van de opties voor huisvesting van het centrum, waarna er gekozen is om het leegstaande keukengebouw aan de Tafelbergweg te herontwikkelen. Hierna heeft AT Osborne de planontwikkeling begeleid. Hier was de uitdaging om een gebouw te ontwerpen dat op elke andere dag op een nieuwe manier gebruikt gaat worden. Er was dus behoefte aan een hoge mate van flexibiliteit. Na oplevering van het Definitieve Ontwerp heeft AT Osborne de aanbesteding en contractering van de uitvoering begeleid. Hierbij is omwille van de korte doorlooptijd gekozen voor een bouwteam, waarbij de uitwerking van het Uitvoeringsgereed Ontwerp parallel plaatsvond met de sloop van het inbouwpakket. Tijdens de realisatie verzorgt AT Osborne het contract- en projectmanagement tot de oplevering eind 2018. Ondanks de bijzonder korte doorlooptijd tijdens de gehele projectduur, wordt de samenwerking als zeer prettig gezien. We zijn trots om aan dit toonaangevende project te kunnen werken.

Bron: fmtgezondheidszorg.nl