Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis investeert in complexe Whole Body PET/CT scanner

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) investeert als eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland in de Whole Body Pet/CT scanner. Het is daarmee het derde ziekenhuis in Nederland (naast UMC Groningen en Amsterdam UMC) met een dergelijk toestel in huis. Met deze scanner van Siemens kunnen alle vitale organen vanuit één positie in beeld gebracht worden. Dit in tegenstelling tot een standaard PET scanner waarbij meerdere posities en scans nodig zijn om alle organen in beeld te brengen.

Kortere ligtijd en lagere stralingsbelasting
Met de komst van de nieuwe Whole Body PET/CT scanner kunnen interacties tussen organen nog beter in kaart worden gebracht en kunnen patiënten sneller gescand worden. Waar de ligtijd in de scanner voorheen 20-30 minuten was, kan de ligtijd met deze scanner worden teruggebracht naar 5-10 minuten. Een extra voordeel is dat er met deze scanner wordt gewerkt met aanzienlijk minder nucleaire speurstof. Hierdoor neemt de stralingsbelasting voor zowel de patiënt als het personeel fors af. Door de lagere stralingsbelasting is er ook de mogelijkheid om op meerdere tijdspunten scans te maken. Hierdoor kan worden onderzocht hoe tumoren in de loop van de tijd reageren op behandelingen.

De scanner biedt ook veel kansen in de wetenschap. Dit systeem biedt dynamische scans van een groot deel van het lichaam, om te zien hoe de opname van de speurstoffen in tumoren, maar ook in gezond weefsel, plaatsvindt. Met de huidige PET/CT scanners is dit onderzoek niet voor alle organen tegelijkertijd mogelijk. Dit maakt de Whole Body PET/CT scanner tot een uniek systeem met een complex vastgoedvraagstuk.

Afbeelding 1: Het verschil in werking van een standaard PET scanner en een Whole Body PET scanner

Rol van AT Osborne
Voor de plaatsing van de scanner is het van belang om de afdeling nucleaire geneeskunde op het AVL te verbouwen. De bouw werkzaamheden zijn 25 september jl. gestart en het streven is om eind december op te leveren. Het toestel wordt 1 maart in gebruik genomen.

Matthijs Winkelaar en Martine Verwijs zijn vanuit AT Osborne sinds maart 2023 bij het project betrokken. Vanuit het AVL is een interne projectleider betrokken bij het project, gericht op de technische inpassing van het toestel en de toezicht op de bouw. Matthijs en Martine richten zich op het overall projectmanagement en de raakvlakken met andere projecten/onderwerpen, onder meer de verdringing en herhuisvesting van werkplekken.