BV Cyclotron op weg naar het VUmc Imaging Center

AT Osborne helpt mee aan de verhuizing van BV Cyclotron naar het nieuwe Imaging Center van het VUmc. Deze wereldwijde speler op het gebied van isotopen en tracers bevindt zich op ‘slechts’ 500 meter afstand van zijn nieuwe locatie. Toch is dit ‘once in a lifetime’ project erg complex. Het nieuwe gebouw moet veilig zijn voor medewerkers, patiënten en omgeving; er gaat (radioactieve) apparatuur verhuisd worden zoals een cyclotron (deeltjesversneller) en er wordt hoogwaardige lab apparatuur besteld, geïnstalleerd en gevalideerd op de nieuwe locatie. Tevens zal daar de productie van radiofarmaca worden opgestart, zonder dat de productie van het bedrijf op de oude locatie wordt stopgezet. De projectmanagers van AT Osborne zijn de spin in het web van al deze onderdelen. Zij zorgen ervoor dat de juiste vragen aan de juiste mensen worden gesteld, iedereen weet wat hij of zij moet doen, dat de onderlinge afhankelijkheden duidelijk zijn en zij bewaken de financiën van dit project.

BV Cyclotron
Op de campus van de Vrije Universiteit bevindt zich BV Cyclotron (BVC). Zij maakt hier radioactieve stoffen met geladen deeltjes, Lorentzkrachten en cilindervormige deeltjesversnellers (cyclotrons). Artsen spuiten deze stoffen in bij patiënten die een PET-scan krijgen, om de locatie van een tumor of de werking van een medicijn te bepalen. Om veilig voor de patiënt te zijn, hebben de stoffen een snelle vervaltijd. Dit bekent dat BVC ‘just-in-time’ moet leveren.

Het Imaging Center
Op 500 meter afstand van de campus bouwt het VUmc aan het Imaging Center, zie hiervoor de website. Hierin worden spoedig de nieuwste MRI’s, CT en PET-scans, lasers en andere hoogwaardige apparatuur geplaatst. Het Imaging Center is één van de eerste centra waar (pre-)klinische zorg, onderzoek en het bedrijfsleven worden gecombineerd. De radioactieve stoffen van BVC zijn onmisbaar zijn voor het Imaging Center.Het is dus een logische stap dat BVC hierheen verhuist. Op dit moment wordt een laatste hand gelegd aan de bunkers voor de cyclotrons en de cleanroom GMP labs waarin het radioactieve materiaal wordt bewerkt.

De verhuizing
Hoe zorg je ervoor dat zo’n complex bedrijf, zonder dat je productie verliest, volledig operationeel wordt op een andere locatie? Met deze vraag houdt projectmanager Erik Dijkman (en eerder ook oud-collega Tomar Kusters) zich bezig. Het antwoord schuilt in de mensen van BVC zelf. Door hen op de juiste plek in te zetten, proberen Erik en Tomar de kennis van BVC over de cyclotrons, labapparatuur, GMP-eisen en een veilig gebouw tot zijn recht te laten komen. Met deze kennis kunnen ze bepalen wat er nodig is op de nieuwe locatie en hoe dit er kan komen. De projectmanagers van AT Osborne zijn getraind in het faciliteren van deze kennis. Daarnaast leggen zij met gedetailleerde planningen de onderlinge afhankelijkheden bloot. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer apparatuur geleverd en getest kan worden en wat er gebeurt als de bouw, ICT of de installatie van de cyclotrons uitloopt. De goede projectdocumentatie zorgt er bovendien voor dat ieders taak, budget en zorgen altijd inzichtelijk zijn. Hierdoor kan er op tijd aan de bel getrokken worden en is het ook duidelijk wanneer er weer een succes of mijlpaal te vieren valt. Dat laatste is net zo belangrijk om de spirit in de groep mensen te houden, die te maken gaan krijgen met opstartproblemen, extra werkzaamheden, tijdelijk werken op twee locaties en alle ongemakken van dien. Maar het is ook een kans om verbeterprocessen door te voeren.

Het streven is in 2019 de eerste productie van BVC op te starten in het Imaging Center, in 2020 de radiofarmaca te kunnen en mogen leveren en in 2021 volledig verhuisd te zijn naar de nieuwe locatie.