Duurzame organisatieontwikkeling gemeente Geldrop-Mierlo

De gemeente Geldrop Mierlo wil graag een stimulerende en enthousiasmerende rol hebben in het ontstaan van een nog meer inclusieve samenleving. Hierbij willen zij relevant zijn in de regio en juist daar meerwaarde brengen. De wereld blijft in beweging. Na de trend van individualisering deed sociale media zijn intrede, waardoor de snelheid, waarmee informatie gedeeld wordt, echt veranderd is. Net als de manier waarop onze samenleving georganiseerd raakt. Mensen hebben sneller toegang tot elkaar, zowel dichtbij als verder weg. Er ontstaat steeds meer nieuwe netwerken en dit vraagt van de gemeente en haar ambtelijke organisatie om daar binnen haar plek in te nemen. Daarom hebben zij AT Osborne gevraagd te helpen bij een duurzame organisatieontwikkeling, gericht op de langere termijn die dat vormgeeft.

Om de organisatieontwikkeling vorm te geven, is in gezamenlijkheid met het MT de ontwikkelthema’s van de ambtelijke organisatie bepaald en een veranderstrategie ontwikkeld om hier te komen. Het College is hierop aangehaakt. De veranderthema’s zijn:

  • Sociaal domein: van transitie naar transformatie
  • Sterke, vitale en gezonde wijken
  • Benutten economische potentie
  • Met focus integraal samenwerken

Voor een goede ontwikkeling is er aandacht geweest voor de juiste opschaling van het programma, het aanbrengen van focus in de ambities en de doorvertaling ervan in de inrichting van de organisatie. Kenmerkend is dat het op iteratieve wijze is gebeurd. Dat betekent dat lerend vermogen een plek krijgt. Het is immers een ingewikkeld ontwikkelingsvraagstuk, die pas door het houden van meerdere sessies in zijn omvang gezien kan worden. Door binnen die sessies zowel een topdown-benadering te kiezen, waar wil de leiding van de organisatie op langere termijn naar toe, als een bottom-up-benadering, wat is reëel om met elkaar te verwachten op kortere termijn kan over de volle breedte aan het vraagstuk gewerkt worden.Daarnaast krijgt de iteratieve aanpak ook vorm door het traject te fasering in de fasen van oriëntatie op de verandering, voorbereiding van de verandering en als deze daadwerkelijk uit te voeren.

In onze overtuiging begint de verandering al bij de oriëntatie. Immers dan wordt al energie in het verandertraject gestoken en de eerste piketpalen geslagen. Door het creëren van gemeenschappelijke taal over wat we nu met elkaar doen, wie één ieder is en het hebben van zelfkennis, relaties kunnen bouwen, de kracht van verschillenden individuen kunnen benutten ontwikkelt zich leiderschap binnen het traject en was het MT in staat om samen resultaten neer te zetten. Tot slot waren ook de samenwerkingsrelaties met onder meer het College van Bestuur en een Shared Service Center onlosmakelijk verbonden met het vraagstuk.

Hoe nu verder?

De gemeente Geldrop-Mierlo brengt steeds verdere focus aan in de doorontwikkeling van de organisatie. Dat betekent dat er recent voor gekozen is om het thema ‘Met focus integraal samenwerken’ als eerste uit te werken. De urgentie is hierop het grootst en is het fundament om de andere thema’s goed uit te werken. Op de andere thema’s vinden al ontwikkelingen plaats en op deze manier kan zowel het College van B&W goed verbonden worden en beschikbare capaciteit gericht worden ingezet. AT Osborne blijft als adviseur de organisatieontwikkeling begeleiden.