Handreiking 2-fasen aanpak Rijkswaterstaat

Sinds enkele jaren past Rijkswaterstaat op een aantal projecten in samenwerking met de markt een zogenaamde 2-fasen aanpak toe. In de projecten met een 2-fasen aanpak maken Rijkswaterstaat en de marktpartij samen de risico’s van een project inzichtelijk voordat de definitieve prijs voor de bouwfase wordt bepaald. AT Osborne heeft ervaring met het toepassen van de 2-fasen aanpak en heeft Rijkswaterstaat ondersteund bij het opstellen van de handreiking.

Aanleiding toepassing 2-fasen aanpak

De aanleiding voor het toepassen van de 2-fasen aanpak bij Rijkswaterstaat vormt de bevinding van Rijkswaterstaat dat door de marktdynamiek en de manier waarop met risico’s in grote projecten wordt omgegaan, marktwerking verloren dreigt te gaan. Meer hierover is te lezen in het rapport ‘Toekomstige Opgave Rijkswaterstaat’ van Rijkswaterstaat uit 2019. Marktpartijen zijn daardoor kritischer over hun deelname aan met name grote risicovolle projecten. In het rapport wordt een marktbrede transitie voorgesteld naar een financieel gezonde, concurrerende en innovatieve sector. De benodigde transitie wordt door Rijkswaterstaat en de markt gezamenlijk ingezet vanuit het programma ‘Op weg naar een vitale infrasector’. De 2-fasen aanpak wordt als één van de verbetermaatregelen binnen dit programma opgepakt.

De 2-fasen aanpak

Een 2-fasen aanpak kenmerkt zich doordat na de fasen van voorbereiding en aanbesteding, het contract in twee opeenvolgende fasen wordt uitgevoerd. In fase I werken marktpartijen en Rijkswaterstaat intensief samen aan nadere onderzoeken en ontwerpwerkzaamheden, gericht op het verkrijgen van meer informatie over onder andere de risico’s en kansen. Een van de resultaten van deze fase is een reële en marktconforme vaste prijs waar de marktpartij in fase II de werkzaamheden voor uitvoert. Een goede samenwerking en onderling vertrouwen tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen is essentieel om de 2-fasen aanpak gezamenlijk te doorlopen.

Handreiking 2-fasen aanpak

In de handreiking 2-fasen aanpak leggen Rijkswaterstaat en de markt gezamenlijk vast op welke wijze een 2-fasen aanpak bij Rijkswaterstaat projecten wordt toegepast. Daarmee biedt de handreiking helderheid aan projectteams. Daarnaast stelt de handreiking Rijkswaterstaat in staat om toe te werken naar een uniforme wijze waarop een 2-fasen aanpak wordt vormgegeven. Rijkswaterstaat neemt de handreiking op in de Werkwijzer RWS.

De rol van AT Osborne

AT Osborne heeft Rijkswaterstaat ondersteund bij de totstandkoming van de handreiking 2-fasen aanpak versie 1.0. Een belangrijk onderdeel in dit traject bestond uit het organiseren en begeleiden van verschillende consultaties binnen en buiten Rijkswaterstaat om input op te halen op de reeds uitgewerkte concept handreiking. Zo is gesproken met interne afdelingen en projectteams van Rijkswaterstaat, het ministerie van IenW, andere opdrachtgevers en meerdere brancheverenigingen. Dit proces is afgesloten met een brede publieke marktconsultatie die AT Osborne met Rijkswaterstaat en de markt heeft georganiseerd. In samenwerking met de werkgroep 2-fasen aanpak zijn vervolgens op basis van de opgehaalde input inhoudelijke afwegingen gemaakt. Aansluitend is toegewerkt naar een handreiking versie 1.0 die helder beschrijft wat de 2-fasen aanpak inhoudt en concrete handvatten meegeeft aan projectteams die de aanpak toepassen in hun project.

Onze adviseurs hebben met veel plezier aan deze opdracht gewerkt. We zijn trots dat we als adviesbureau onze deskundigheid op het gebied van samenwerken en contracteren in hebben kunnen zetten op dit aansprekende en actuele onderwerp.

De handreiking 2-fasen aanpak is in april 2023 door Rijkswaterstaat vastgesteld en gepubliceerd op de website van het programma ‘Op weg naar een vitale infrasector’. Klik hier om de handreiking te openen.