Herontwikkeling beddentorens AMC

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is één van de acht universitair medisch centra in Nederland. Op het gebied van academische geneeskunde wordt het AMC gerekend tot de internationale top. De verpleegafdelingen waar patiënten herstellen na hun ingreep zijn gesitueerd in de F, G en H toren. Het AMC bereidt de grootscheepse renovatie van de verpleegafdelingen in de F en G toren voor: de herontwikkeling van de beddentorens.

Toekomstbestendige verpleegafdelingen
De verpleegafdelingen van het AMC te Amsterdam gaan de komende jaren rigoureus op de schop. Er komen aanzienlijk meer eenpersoonskamers, vernieuwde voorzieningen met overal een slimme, flexibele indeling en voldoende plekken voor logerende familieleden en mantelzorgers. Vanaf eind 2015 is AT Osborne betrokken bij deze omvangrijke herontwikkeling. Onder leiding van AT Osborne hebben verschillende werkgroepen nagedacht en gediscussieerd over de toekomstbestendige verpleegafdeling. Hoe wordt er op deze afdeling gewerkt? Wie zijn de toekomstige patiënten? Wat zijn de behoeften van de patiënten, bezoekers en zorgprofessionals? En wat voor invloed hebben nieuwe (technologische) ontwikkelingen?

Mock up
De patiëntenkamer is een essentiële bouwsteen van de verpleegafdeling. Om deze patiëntenkamers te ontwerpen vanuit het gebruik en met oog voor het kleinste detail van de kamer, heeft het AMC op advies van AT Osborne gekozen voor een nieuwe benadering van het ontwerptraject. Als eerste wordt er een ruimtelijk concept opgesteld door een opdrachtnemer met behulp van reversed design. een industrieel ontwerper vervaardigt een Voorlopig Ontwerp voor de typen patiëntenkamers. Het Voorlopig Ontwerp wordt nagebouwd in een zogenaamde ‘mock up’, zodat het verplegend en ondersteunend personeel de nieuwe indeling van de patiëntenkamers kan testen. Dit levert belangrijke informatie op, die wordt gebruikt bij de vervolmaking van het Voorlopig Ontwerp.

Om deze sessies gestructureerd te laten verlopen is gebruik gemaakt van een ‘lean-achtige’ aanpak. Artsen, (hoofd)verpleegkundigen, verpleegkundig bestuurders en vertegenwoordigers van de disciplines ICT, logistiek, voeding en huisvesting hebben gezamenlijk de verschillende processtromen (patiënten, artsen, verpleegkundigen, bezoekers, ondersteunende diensten) van binnenkomst tot vertrek doorlopen. Door in de startfase niet te denken vanuit ruimten maar te focussen op de activiteiten en werkprocessen, ontstond een goede basis om in vervolg daarop de ruimtebehoefte te bepalen die past bij deze activiteiten en werkprocessen. In de volgende stap wordt dit vertaald naar een functioneel-ruimtelijk programma dat optimaal aansluit bij het primaire proces van de toekomstige verpleegafdeling. Momenteel werkt AT Osborne de uitkomsten van deze sessies uit tot een concreet programma van eisen en kan medio 2017 worden gestart met de bouwwerkzaamheden.

Aanbesteding en contractering
Voor de herontwikkeling van de beddentorens heeft AT Osborne niet alleen de inkoopstrategie opgesteld, maar ook de aanbesteding en contractering van de industrieel ontwerper verzorgd. Daarnaast was AT Osborne ook verantwoordelijk voor de aanbesteding en contractering van het ontwerpconsortium. Bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten is rekening gehouden met de bijzondere omgeving van het AMC en de complexiteit van het project. Dit heeft geresulteerd in aanbestedingsdocumenten die enerzijds rekening houden met de wensen en eisen van het AMC en anderzijds de experts uit de markt aanspreken.