Hoogwaterbeschermingsprogramma: verdieping professionaliseren processen

Sámen de keringen op orde krijgen, die bij de (verlengde) Derde Toetsing zijn afgekeurd. Dat is in essentie het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): een programma waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. In het voorjaar van 2018 hielp AT Osborne het programmabureau van Programmadirectie van het Hoogwaterbeschermingsprogramma inzicht te krijgen in de primaire processen, zodat deze geprofessionaliseerd kan worden. Belangrijk doel was zowel het vergroten van stabiliteit & integraliteit. In het najaar van 2018 is AT Osborne gevraagd om een bijdrage te leveren aan een verdieping hierop.

Doel verdieping

Doel van deze sessies was om de basis, die er lag, verder uit te werken. Dit zodat de Primaire Processen individueel en met elkaar verder gestroomlijnd kunnen worden. De Primaire Processen zijn opgeschreven vanuit de optiek van de Programmadirectie van het HWBP. Het was belangrijk om een aantal randvoorwaarden verder uit te werken, waar de Primaire Processen aan moesten voldoen. Op basis van deze randvoorwaarden konden de Primaire Processen verder uitgeschreven worden. Belangrijke aandachtspunten hierbij waren: wie is waarvoor nu precies verantwoordelijk, hoe ziet samenwerking eruit en welke doorlooptijden zijn reëel?

Om stabiliteit en integraliteit te vergroten, is er inzicht nodig in wanneer er informatie door wie geproduceerd, aangepast, gevalideerd en verder ontsloten wordt. Hiervoor is het van belang om inzicht te hebben welke producten en subproducten worden opgeleverd en welke IT-systemen hiervoor worden gebruikt. Dit is verder uitgediept.

Er is afgesproken om, daar waar kan, al zoveel mogelijk via het nieuwe proces te gaan werken. Dit versterkt procesgericht werken en helpt direct verbeteringen door te voeren. Daar waar nodig, is er aandacht voor de juiste implementatiewijze en is hier de juiste ondersteuning om heen georganiseerd.

Onze aanpak

Uniek aan onze aanpak is dat we, in een korte intensieve periode, interactieve vervolgsessies hebben gehouden met het Programmabureau. Tijdens deze sessies gaven de medewerkers, onder onze begeleiding, zelf verdieping op hun toekomstige werkprocessen. Ook gaven zij aan welke werkwijze direct geïmplementeerd kon worden en welke later. Onze werkwijze vergrootte het draagvlak onder de medewerkers en implementatie van de nieuwe manier van werken enorm.