Masterplan Wilhelmina ziekenhuis

AT Osborne heeft van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) in Assen de opdracht gekregen een masterplan voor de toekomstige huisvesting van het ziekenhuis op te stellen. We hebben dit masterplan op kunnen stellen in een dynamisch proces en in voortdurend overleg tussen werkgroep, stuurgroep en klankbordgroep. Bovendien is steeds waar nodig aansluiting gezocht bij andere groepen en bij experts. Een ambitie, daar begint het allemaal mee. Het WZA wil een volwaardig basisziekenhuis blijven voor de inwoners van Assen en omgeving. Hierbij wordt de oudere patiënt steeds belangrijker. Wij hebben met veel plezier samengewerkt met het WZA om haar ambitie concreet te maken en uit te werken naar verschillende programma’s binnen het strategisch vastgoedplan. In vele sessies hebben we uitgangspunten geformuleerd voor de huisvesting, scenario’s met elkaar besproken en keuzes gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een concreet en haalbaar strategisch vastgoedplan dat breed is gedragen door de leden van de projectorganisatie.

Aanpak
In de aanpak werken we van de situatie nu en de knelpunten die daarin worden ervaren, naar een situatie straks. Daarbij kijken we steeds naar 2020: hoe functioneert het WZA dan? Vanuit de huidige situatie, die wordt geconstrueerd langs de productiegegevens 2015 werken we naar een basisscenario. In de aanloop naar dit masterplan zijn op deze wijze tal van scenario’s gemaakt, besproken, bijgesteld en weer verworpen. In het masterplan is uiteindelijk één scenario uitgewerkt. In dit scenario zijn zoveel als mogelijke alle aspecten verwerkt die de stuurgroep, klankbordgroep en experts hebben ingebracht. Op dit scenario zijn bovendien gevoeligheidsanalyses (financieel) uitgevoerd. Zo toetsen we of het scenario in 2020 en verder ook voldoet.

Strategisch investeren
Volledige renovatie of vervangende nieuwbouw is voor het WZA niet weggelegd. En het is ook niet nodig. De basisstructuur van het ziekenhuis is in orde en er is in de loop der jaren veel geïnvesteerd in het op peil houden van de voorzieningen. In technisch opzicht, gelet op de leeftijd van het gebouw, functioneert het ziekenhuis redelijk tot goed. Toch ontstaan in de loop der jaren knelpunten, zijn er wensen en groeien ambities. Er is in het nabije geleden onderzocht of volledige renovatie van het huis mogelijk was. Op basis van de investeringen die dat vergt is afgezien van een dergelijk scenario. Toch is het nu op diverse terreinen noodzakelijk geworden dat er ingrepen plaats vinden. Die moeten het succes van het ziekenhuis in de regio ondersteunen en waarborgen. In het strategisch vastgoedplan noemen wij dat ‘strategisch investeren’. De beschikbare middelen worden zo ingezet dat de doelen van het ziekenhuis optimaal worden ondersteund. Op sommige plekken in huis wordt daardoor mogelijk geïnvesteerd tot op het niveau van nieuwbouw. Op andere plekken gebeurd wellicht nagenoeg niets. Binnen de organisatie is de consequentie van deze strategie doorgesproken. Er is draagvlak voor een aanpak van strategisch investeren. Dat niet iedereen zijn eigen ambities in deze aanpak kan waarmaken hebben we vastgesteld en geaccepteerd. Met behulp van het strategische vastgoedplan kan het WZA haar ambities met betrekking tot de huisvesting concreet maken en gaan uitvoeren!