Nieuw Onderzoeksgebouw VU Amsterdam

Eind dit jaar start de realisatie van het nieuwe onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wis- en Natuurkunde gebouw. Dat gebouw wordt in de nabije toekomst grotendeels afgebroken. In 2022 staat de opening van het nieuwe gebouw van de VU gepland. De bouw van het onderzoeksgebouw is de volgende stap in de ontwikkeling en vernieuwing van de huisvesting van de bètafaculteit en een versteviging van de onderzoekinfrastructuur op de VU Campus.

Het nieuwe gebouw is voorzien op de locatie van de voormalige Schoolwerktuinen aan de Boelelaan, naast het O|2 Labgebouw op de Zuidas en heeft een omvang van ca. 27.000 m2. In het onderzoeksgebouw komen ongeveer 400 mensen te werken. Het gebouw omvat een grote diversiteit aan laboratoria onder andere MLI en MLII, maar ook specifieke onderzoeksfaciliteiten zoals electromicroscopie, hoogwaardige trillingvrije laserlaboratoria, een cleanroom en een gespecialiseerde werkplaats. Daarnaast bevinden zich in het gebouw een groot aantal werkplekken, practicumruimte, een collegezaal, vergadercentrum en horeca. Wat duurzaamheid betreft heeft de VU de ambitie om dit gebouw BREEAM-Excellent te certificeren.

Rol AT Osborne

AT Osborne is sinds eind 2016 betrokken bij de ontwikkeling van het onderzoeksgebouw. Enerzijds als huisvestingsadviseur, die de intermediair vormt tussen de gebruikers en het ontwerpteam. Anderzijds is AT Osborne verantwoordelijk voor het kostenmanagement.

Atrium nieuwe onderzoeksgebouw VU Amsterdam

..

Nieuwe onderzoeksgebouw VU Amsterdam

..

Verdieping nieuwe onderzoeksgebouw VU Amsterdam

..

Afbeeldingen: architect cepezed