Ontwikkelen ontwikkelplan Landelijke Voorziening Overstromingsinformatie 

Vanuit het doelmatigheidsperspectief is door Stuurgroep Management Watercrises en Overstromingen (SMWO), in Nederland dé waterautoriteit op het gebied van preparatie op watercrises, de vraag gesteld om te kijken of beheer en gebruik van overstromingsscenario’s slimmer ingericht kan worden. Daarom heeft zij een onderzoeksopdracht uitgezet met de vraag om een ontwikkelplan Landelijke Voorziening Overstromingsinformatie (LVO) op te stellen. Met de LVO kunnen diverse partijen beschikbare overstromingsinformatie op doelmatige wijze ontsluiten voor uiteenlopende gebruikstoepassingen. Het gaat hierbij om een ontwikkelplan voor een voorziening waarmee de betrokken partners (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UvW) en het Interprovinciaal Overleg (IPO)) zorgen voor een eenduidige ontsluiting van overstromingsinformatie. 

Aanpak AT Osborne

AT Osborne stelde een meer fundamentelere benaderingswijze voor, om de vraag te kunnen beantwoorden. AT Osborne keek hierbij naar het gehele informatiemanagement van overstromingsinformatie. Dit is dus meer dan alleen het opwaarderen, herstructureren en financieren van een technische oplossing. De procesmatige aanpak zag er als volgt uit.  

Naast de brede deelname uit het veld, was de iteratieve benaderingswijze essentieel.. Nieuwe inzichten worden direct weer toegepast. . Er is ruimte om enerzijds te leren en anderzijds om te komen tot een gedragen eindbeeld van de toekomst. De uitgangspunten voor de LVO bij de start, werden in de loop van het proces daarom aangevuld. 

 

Conclusies onderzoek

Informatiemanagement voor overstromingsinformatie staat nog in de kinderschoenen. Het komt steeds meer op de strategisch agenda van alle betrokken partijen. Daar waar in beginsel de nadruk lag op het technologische domein, vraagt het veld in de werksessie veel meer aandacht voor het informatiedomein. Op basis van gegenereerde informatie tijdens het onderzoek, is de samenvattende tabel tot stand gekomen (zie figuur). Deze tabel bevat de essenties van de wensen en noodzaken rondom LVO. 

Hoe nu verder?

Op basis van de uitgevoerde analyse adviseren wij dat de LVO uiteindelijk vorm wordt gegeven in een programmaorganisatie. Deze bestaat uit een beperkt aantal deskundigen op het gebied van overstromingsinformatie, informatiemanagement en communicatie, met een eigen opdracht en takenpakket. Belangrijk hierbij is dat de LVO, naast een eigen opdracht en takenpakket, ook een expliciet mandaat heeft voor het ontwikkelen en opleggen van kaderstellende normen en afspraken rondom overstromingsinformatie.  

Er is een profiel ontwikkeld voor een toekomstige LVO. Dit profiel bestaat uit een heldere ambitie, de drie belangrijkste opdrachten en de rollen die de LVO gaat innemen en diensten die de LVO gaat leveren, in zowel het informatiespoor als het technisch spoor. Daarnaast is een fasering aangebracht in wat wanneer te doen.