Projectbeheersing Sluizenprogramma Rijkswaterstaat

Via de uitbesteding projectbeheersing Sluizenprogramma besteedt Rijkswaterstaat de projectbeheersing van vijf grote DBFM-waterbouwprojecten in de periode september 2016 tot september 2024 uit aan de markt. Voor AT Osborne een unieke kans om integrale projectbeheersing op hoog niveau te leveren voor vijf aansprekende en complexe projecten!

Het sluizenprogramma van Rijkswaterstaat bestaat uit de volgende zes projecten:

  • Uitbreiding sluis Eefde;
  • Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal;
  • Bouw nieuwe zeesluis IJmuiden;
  • Aanleg nieuwe keersluis Limmel;
  • Project Afsluitdijk;
  • Bouw nieuwe sluis Terneuzen.

De eerste vijf projecten bestaan allemaal uit een realisatie- en meerjarige onderhoudscomponent en worden in de vorm van een DBFM-contract in de markt gezet. Het programma is in het leven geroepen om het lerend vermogen over de projecten heen zo groot mogelijk te maken. Een belangrijke drager van dit lerend vermogen is de projectbeheersing van de projecten.

Binnen de vijf DBFM-projecten is AT Osborne verantwoordelijk voor de werkzaamheden op het gebied van scopemanagement, planningsmanagement, risicomanagement, financieel management, kwaliteitsmanagement en capaciteitsmanagement. Op basis van de informatie in deze processen genereren we via een zelf ontwikkeld dashboard stuurinformatie voor het management van de projecten en rapporteren we verantwoordingsinformatie richting de interne opdrachtgevers van de projecten.

“Door middel van de uitbesteding projectbeheersing beoogden wij een partnership met een partij die ervoor zorgt dat de projectbeheersing binnen het Sluizenprogramma op orde en voorspelbaar is, de continuïteit van de projectbeheersing is verzekerd en de kwaliteit van de projectbeheersing wordt verhoogd. Daarnaast is onze ambitie dat gebruikers, opdrachtgever en omgeving tevreden zijn over de projectbeheersing. Met AT Osborne en haar consortiumpartner hebben wij een uitstekende partner gevonden die ons ontzorgt op het gebied van projectbeheersing en die onze doelstellingen en ambities waarmaakt.” (Richard van den Ancker, contractmanager uitbesteding projectbeheersing sluizenprogramma)

In de eerste drie maanden van de opdracht hebben we ons gericht op het beheerst overnemen van de werkzaamheden van onze voorgangers. Tevens hebben we ons in deze fase een beeld gevormd van de stand van zaken van de dossiers en de mate waarin de processen en producten voldeden aan de kaders en richtlijnen van Rijkswaterstaat. Op basis van die analyse is een verbeterplan ontwikkeld waarmee we de kwaliteit van de processen en output verhogen om de doelstellingen van de uitbesteding te realiseren. Jaarlijks doorlopen we een verbetercyclus waarin we onszelf nieuwe doelen stellen om de kwaliteit van onze dienstverlening verder te verbeteren.

Naast de informatie op projectniveau leveren we ook op programmaniveau verschillende producten die een bijdrage leveren aan de programmasturing. Door middel van de programmaplanning bieden we inzicht in de mijlpalen van de projecten, identificeren we mogelijkheden voor kennisuitwisseling binnen en buiten het programma en signaleren we capaciteitspieken. Met het programmarisicomanagement stimuleren we het oplossen van gemeenschappelijke knelpunten en sturen we op het bereiken van de programmadoelstellingen. Het kwaliteitsmanagementsysteem is zoveel mogelijk op programmaniveau ingericht, waarbij we verbeteringen uit het ene project vertalen naar de andere projecten (en vice versa) en halen we de rode draden uit diverse audits om de kwaliteit van de projecten structureel te verbeteren.

“Door de uitbesteding projectbeheersing wordt de integraliteit en kwaliteit van de diverse disciplines binnen projectbeheersing door de markt geborgd. Ik merk dat ik mij hierdoor minder met hoef te richten op de operationele werkzaamheden. De producten helpen me om meer aandacht te geven aan het strategisch adviseren en challengen van mijn managementteam. Doordat er één team voor vijf projecten werkt, leren we veel sneller van elkaar. Verbeteringen worden op één project getest en kunnen vervolgens 1-op-1 door de andere projecten worden overgenomen.” (Maarten Beer, manager projectbeheersing nieuwe zeesluis IJmuiden)