Samenwerken op assetmanagement

De provincie Utrecht en Rijkswaterstaat Midden-Nederland (RWS-MN) beheren beide een aanzienlijk areaal aan wegen en vaarwegen met bijbehorende assets. Omdat de beheergrenzen elkaar raken, is de wens ontstaan een verkenning uit te voeren naar mogelijke samenwerking op het gebied van wegonderhoud en assetmanagement. AT Osborne heeft in opdracht van provincie Utrecht en RWS-MN deze verkenning uitgevoerd middels documentstudie, interviews en werksessies.

Inventarisatie samenwerkingsopties
De verkenning leverde een lijst van mogelijke samenwerkingsopties op. Deze zijn in een Samenwerkingsladder© onderverdeeld in zeven categorieën met een toenemende mate van integratie tussen de twee organisaties.

  1. Delen van kennis
  2. Delen van resources
  3. Afstemmen van processen
  4. Samenwerking op raakvlakken areaal
  5. Samenwerking op één of meerdere categorieën assets
  6. Samenwerking in een geografisch deelgebied
  7. Samenvoegen activiteiten op gehele grondgebied provincie Utrecht
  8. Samenwerkingsladder

Samenwerkingsladder

Mogelijke pilotprojecten
Het onderzoek leverde ook input voor een beoordelingskader waarmee de mogelijke samenwerkingsopties vanuit organisatorische, juridische, maatschappelijke en financiële meerwaarde zijn beoordeeld. Dit leverde drie mogelijke pilotprojecten op:

Gemeenschappelijk prestatiecontract N237/A28
Doel is een gezamenlijke prestatiecontract voor beheer en onderhoud van een gedeelte van het hoofdwegennet met een gedeelte van het onderliggend wegennet dat in beheer is bij de provincie. De daarbij te stellen prestatie-eisen kunnen betrekking hebben op onder meer doorstroming en beschikbaarheid.

Afstemmen van grote reguliere onderhoudswerkzaamheden
Deze pilot betreft het afstemmen van grotere reguliere onderhoudswerkzaamheden. Voorgesteld is om de raakvlakken in het areaal te inventariseren en op basis daarvan te bepalen voor welk deel of delen een gezamenlijk programma mogelijk en opportuun is. De pilot kan worden uitgebreid tot een gezamenlijke aanbesteding.

Samenwerking op droge kunstwerken
Om deze opgave gezamenlijk op te pakken, start de samenwerking met gezamenlijk inspectie op droge kunstwerken. De organisaties voeren vervolgens de inspectie op één of meerdere kunstwerken gezamenlijk uit. Deze inventarisatie dient als startpunt om vervolgens te optimaliseren in de programmering op netwerk/trajectniveau, waarbij de (gezamenlijke) afweging tussen prijs, risico en prestatie plaatsvindt.