Strategisch vastgoedplan Gors

Gors is een middelgrote aanbieder van zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Zeeland. Dat doet ze in de vorm van zorg met verblijf, dagbesteding en het Hersenz behandelprogramma. Daarnaast levert ze zorg zonder verblijf voor kinderen via de Jeugdwet.

Strategisch vastgoedplan Gors

Samen met Gors stelde AT Osborne een Strategisch Vastgoedplan op. Dat deden we langs twee lijnen. In de eerste lijn brachten we de ontwikkeling van de regionale zorgvraag in beeld en bepaalden we welke rol Gors hierin wil spelen. Parallel brachten we de kwalitatieve en kwantitatieve geschiktheid van de huidige vastgoedportefeuille bij die ambities in beeld gebracht.

Regionale zorgvraag en de rol van Gors

Voor het bepalen van de vraag hebben we een uitgebreide marktanalyse uitgevoerd. We brachten in beeld welke zorg Gors en haar concurrenten leveren in de regio. Dit hebben we aangevuld met demografische ontwikkeling en de ontwikkeling van recht op- en gebruik van zorg. Samen met Gors bepaalden we de ambities voor de rol die ze wil spelen in die markt. Ook maakten we keuzes over woon- en zorgconcepten. Dit leidde tot een productieprognose voor Gors en de behoefte aan vastgoed die hierbij past.

Kwaliteit van de vastgoedportefeuille

De vastgoedbehoefte van Gors vergeleken we met de huidige vastgoedportefeuille. Zo weten we per regio en locatie wat de opgave voor de komende 5-10 jaar is. Deze inzichten hebben we beschikbaar gemaakt via ons gebruiksvriendelijke vastgoeddashboard CUBE. Om te bepalen of het realiseren van deze opgave ook financieel haalbaar is, toetsten we op concernniveau de betaalbaarheid van de investeringen.

Lou Corsius – Bestuurssecretaris GORS 

“In 2020 stelde AT Osborne voor GORS een Strategisch Vastgoedplan op. We hadden behoefte aan goede ondersteuning in dit proces. We waren hier zelf namelijk al eerder mee gestart, maar kwamen er niet goed uit. Zo hadden we zelf onvoldoende inzicht in de relevante factoren en informatie die we in dit proces moesten meenemen. Via een collega bestuurder werden we gewezen op de kwaliteiten van AT Osborne.

Vooraf hadden we wel wat twijfels of de advieskosten goed in verhouding zouden staan tot de kwaliteit en het resultaat. Dit bleek zeker het geval. Als GORS zijn we erg positief over het doorlopen proces en de expertise van AT Osborne. De adviseurs van Osborne boden inzichten die we zelf niet konden leveren. Door hun breed scala aan analyses (over onder meer de zorgvraag, concurrentieanalyses, vastgoedportefeuille) ontstond een overzichtelijk totaal beeld. Geen lange lappen tekst, maar grafieken en visualisaties, waarmee we snel tot de kern kwamen en waarmee een logisch opbouw van ons Strategisch Vastgoedplan ontstond. Het proces verliep plezierig en onze medewerkers werden goed meegenomen in de denkwijze van de adviseurs.

Het plan biedt ons een duidelijke koers voor de invulling van de huisvesting de komende jaren. De vraag is welke ondersteuning AT Osborne daarbij kan bieden. Ik zou collega instellingen die eveneens worstelen met hun vastgoedvraagstukken, AT Osborne zeker aanraden.”