Terreinvoorzieningen betaalbaar houden

Geplaatst op 14 juli 2020

We zien dat wonen op een terrein de laatste jaren steeds meer in de belangstelling staat bij bewoners en hun verwanten. Terreinen bieden beschutting en een veilige woonomgeving voor de bewoners. Daarnaast zijn er allerlei voorzieningen aanwezig die buiten de terreinen vaak niet aanwezig zijn. Denk daarbij aan een zwembad, winkel, dierenweide en andere recreatieve voorzieningen. Ook kunnen bewoners zelfstandig en veilig naar buiten.

Terreinvoorzieningen

Betaalbare terreinvoorzieningen

Organisaties in de VG en GGZ hebben van oorsprong vaak terreinen met deze extra voorzieningen. De bekostiging hiervan is echter niet in de normatieve huisvestingscomponent (nhc) geregeld. Waar de vergoeding voor wonen en dagbesteding duidelijk onderscheiden wordt, is dat niet het geval voor bijvoorbeeld een zwembad. Dit zou deels bekostigd kunnen worden uit de vergoeding voor behandeling, maar dat is bij lange na niet genoeg. Op dit moment zijn de kosten voor deze extra voorzieningen vaak nog geen probleem omdat er via de nhc op concernniveau meer kapitaallasten binnenkomen dan er uitgaan. Daardoor kunnen ook ‘dure’ voorzieningen zoals een zwembad worden bekostigd. Hoe houd je deze gewilde voorzieningen dan toch betaalbaar? Ontwikkel een strategie voor betaalbare terreinvoorzieningen.

Veel zorgorganisaties houden in de bekostiging van hun huisvesting geld over van de nhc. Dat komt vaak omdat een deel van de portefeuille al is afgeschreven, maar nog goed genoeg is om te gebruiken. Hetzelfde geldt voor alle infrastructuur op een terrein, zoals wegen, verlichting en riolering. Wanneer deze zaken op termijn vervangen moeten worden, is de huidige financiële ruimte vaak niet groot genoeg om de nieuwe kapitaallasten te dragen.

Dit vraagstuk wordt groter wanneer er een volledige scheiding van wonen en zorg aan de orde is en bewoners huur betalen. Over het algemeen is de vergoeding uit de nhc veel hoger dan een vergoeding uit huur. Zeker als die huur betaalbaar moet zijn voor mensen met een beperkt inkomen. De volledige nhc, voor een bewoner met VG7 zorgprofiel is ca. €1.100,- per maand, waar de maximale huur onder de lage aftoppingsgrens ca. €620,- is. Deze ontwikkelingen leveren mogelijk financiële risico’s op voor de continuïteit en betaalbaarheid van deze populaire voorzieningen.

Terreinkostenmodel

Om deze risico’s inzichtelijk te maken heeft AT Osborne het terreinkostenmodel CIRCLE ontwikkeld. CIRCLE helpt de kosten in beeld te brengen voor de lange termijn instandhouding van uw terreinen en de voorzieningen die het wonen hier zo aantrekkelijk maken. De kosten worden vergeleken met verschillende vormen van bekostiging, zoals een de nhc en bekostiging vanuit sociale huur. In veel gevallen zal blijken dat de werkelijke lasten hoger zijn dan vanuit betaalbare huur kan worden bekostigd. Dat kan forse financiële risico’s met zich meebrengen. Gezamenlijk verkennen we de mogelijkheden voor het verkleinen van deze risico’s.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op!