Expertadvies voor het ontwikkelen van een mobiliteitshub in jouw gemeente

In een steeds drukker wordende samenleving is het noodzakelijk mobiliteit en gebiedsontwikkeling effectief te combineren. Overheden, projectontwikkelaars, OV-bedrijven en andere partijen zien mobiliteitshubs als een kansrijk middel om de mobiliteitstransitie te versnellen én de woningbouwopgave te ondersteunen. Maar hoe pak je de ontwikkeling en realisatie van mobiliteitshubs aan en wie neemt de regie? AT Osborne helpt opdrachtgevers met deskundig advies en begeleiding tijdens het gehele proces van visieontwikkeling tot en met realisatie.

Mobiliteitshubs: sleutel tot duurzame mobiliteitstransitie

Door verstedelijking neemt de druk op ons mobiliteitssysteem steeds verder toe. De toenemende bevolkingsdichtheid en de groei van stedelijke gebieden leiden tot meer verkeer, langere reistijden en schaarste in de beschikbare ruimte in de stad voor mobiliteit. De bereikbaarheid en leefbaarheid staan steeds meer onder druk.

Ook het mobiliteitssysteem in landelijke gebieden kampt met uitdagingen. Niet vanwege schaarse ruimte, maar door de verschraling van het mobiliteitsaanbod en daarmee de bereikbaarheid van voorzieningen. Mobiliteitshubs bieden een oplossing door verschillende modaliteiten en voorzieningen te combineren op één locatie. Dit zorgt voor een efficiëntere benutting van de ruimte, een toekomstbestendige infrastructuur en duurzame leefomgeving.

Naadloos overstappen tussen vervoersmodaliteiten, comfortabele verblijfsfuncties en (werk)voorzieningen

Bij AT Osborne zien we mobiliteitshubs als een kans om de ruimte op straat te herverdelen en de mobiliteitstransitie te versnellen. Met de hub als locatie waar verschillende modaliteiten én voorzieningen samenkomen. Door de ruime keuze aan modaliteiten en deelvervoer wordt deze plek gebruikt als landings- en overstappunt voor de start of het vervolg van de reis. Overstappen naar een andere vervoersmodaliteit verloopt hier naadloos. Daarbij worden verschillende functies zoals horeca, flexwerkplekken en pakketkluizen gecombineerd om van de mobiliteitshub ook een fijne en praktische verblijfplaats te maken.

Onze experts helpen je bij een zorgvuldige aanpak en strategische keuzes voor mobiliteitshubs

Maar het realiseren van een mobiliteitshub is geen gemakkelijke opgave. Het vergt een zorgvuldige aanpak en het maken van veel strategische keuzes. Van governance en bekostiging tot het betrekken van de gebruikers en het afstemmen van de hub op de omgeving: er zijn veel aspecten waarover nagedacht moet worden. Zoals:

  • Met welk plan kan ik een schijnbaar onrendabele businesscase van mijn hub financieren?
  • Hoe houd ik regie op de hub na realisatie? En wat spreek ik dan af?
  • Waar en hoe kan de benodigde ruimte worden gevonden?
  • Met welke wet- en regelgeving moet rekening worden gehouden? Hoe kan de ontwikkeling van de hub duurzaam reisgedrag bevorderen?
  • Hoe zorg ik dat de hub aansluit bij de wensen van de mensen die de hub daadwerkelijk gaan gebruiken. Hoe betrek ik hen?
  • Met wie werk ik samen bij de realisatie én daarna. En hoe maak ik met hen goede afspraken?

AT Osborne begeleidt gemeenten van visieontwikkeling naar uitvoering

Wij helpen je bij alle vraagstukken die komen kijken bij het realiseren van mobiliteitshubs. Hoe vind je de benodigde ruimte? Hoe houd je de regie over de hub na realisatie? En hoe zorg je ervoor dat de hub optimaal aansluit bij de wensen van de gebruikers? Wij zorgen voor antwoorden op deze en andere belangrijke vragen.

Onze jarenlange ervaring met gebiedsontwikkeling en mobiliteit helpt je bij het maken van onderbouwde keuzes. Of het nu gaat om de rol van de overheid, de financiering van een (schijnbaar) onrendabele hub, of het betrekken van stakeholders: wij bieden de juiste begeleiding.

 Onze aanpak omvat:

  • Visieontwikkeling: Samen creëren we een toekomstgerichte visie voor de mobiliteitshub die past bij jouw gemeente.
  • Rolbepaling: Welke rol neemt de gemeente en hoe bepaal je deze? Wij helpen je om de regie te pakken.
  • Participatie: Hoe betrek je bewoners en andere stakeholders? Wij zorgen voor effectieve participatietrajecten.
  • Uitvoering: Van plan tot praktijk, wij begeleiden je stap voor stap bij de realisatie van de hub.

Uitgebreide ervaring in het begeleiden van complexe vraagstukken binnen gebiedsontwikkeling en mobiliteit

AT Osborne is een ervaren partner voor overheden die zich willen richten op de ontwikkeling van mobiliteitshubs. Wij hebben uitgebreide ervaring in het begeleiden van complexe vraagstukken binnen gebiedsontwikkeling en mobiliteit. Onze benadering is hands-on: we helpen niet alleen bij de visieontwikkeling, maar ook bij het bepalen van de juiste rol voor jouw gemeente, het opzetten van participatie en het maken van de juiste samenwerkingsafspraken.

Bouw op onze brede expertise in mobiliteitstransitie

Onze expertise in mobiliteitshubs is breed: van het creëren van een passende governance tot het faciliteren van de participatie van bewoners en het ontwikkelen van succescriteria op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Wij begrijpen de complexe uitdagingen waarmee je als overheidsinstantie te maken hebt en begeleiden je naar een praktische oplossing.

Speel het hubrollenspel en bepaal welke rol het beste past bij de ambities van jouw gemeente

Faciliterend, stimulerend of regulerend? Met dit inspirerende kaartspel van AT Osborne bepaal je eenvoudig welke rol het beste past bij de ambities van jouw gemeente! Door middel van inhoudelijke discussies helpt het hubrollenspel je om helder te krijgen welke keuzes er gemaakt moeten worden.

Effectieve participatie: hoe betrek je de omgeving aan de voorkant voor waardevolle feedback en draagvlak?

Uit ervaring weten we bij AT Osborne inmiddels goed wat werkt en wat niet. Denk aan timing, de democratische spelregels, hoe zorg je voor bereik en zorg je dat je de juiste mensen aan tafel krijgt en natuurlijk: hoe organiseer je dit allemaal om tot waardevolle feedback en draagvlak te komen? Onze experts gaan ook graag voor jouw project aan de slag.

Wat heb je als gemeente nodig voor weloverwogen besluitvorming op weg naar een succesvolle hub?

Het realiseren van mobiliteitshubs vereist meer dan alleen een goed plan; het vraagt om gedegen en goed onderbouwde besluitvorming. Gemeenten moeten zorgvuldig afwegen welke invloeden de hub zal hebben op de mobiliteit, de ruimte in de stad en de duurzaamheid van het transportnetwerk. Essentiële stappen zijn:

  • het maken van duidelijke scenario’s;
  • het uitvoeren van haalbaarheidsstudies;
  • het betrekken van stakeholders (waaronder bewoners, bedrijven en vervoerders);
  • het creëren van de juiste governance-structuur en
  • het zorgen voor een haalbare en toekomstbestendige businesscase.

Onze experts helpen gemeenten met het ontwikkelen van een solide visie en wetenschappelijk onderbouwde succescriteria voor het maken van weloverwogen keuzes. Zo dragen wij ons steentje bij aan een succesvolle realisatie en integratie van de mobiliteitshub in jouw gemeente.

Samenwerken aan een succesvolle integratie van de mobiliteitshub

Bij AT Osborne denken we vanuit de behoefte van de bewoners en de specifieke context van de omgeving. Door goed samen te werken met alle betrokkenen zorgen we ervoor dat de hub niet alleen efficiënt is, maar ook een echte comfortabele meerwaarde biedt voor de gebruiker. Zo zorgen we met elkaar voor een succesvolle integratie van de hub in het bestaande mobiliteitssysteem.

Klaar om de mobiliteitstransitie in jouw gemeente te versnellen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of om meer inzicht te krijgen in hoe wij jouw gemeente kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van mobiliteitshubs.