Onze visie op hubs

Mobiliteitshubs, je kan er niet meer omheen in de mobiliteitswereld. Onder andere overheden, projectontwikkelaars en OV-bedrijven zien het als een kansrijk middel om de mobiliteitstransitie te versnellen, en de woningbouwopgave te ondersteunen. Maar wie neemt de lead en hoe? Dat is waar wij onze opdrachtgevers graag mee helpen.

Als gevolg van de verstedelijking neemt de druk op ons mobiliteitssysteem toe. De toenemende bevolkingsdichtheid en de groei van stedelijke gebieden leiden tot meer verkeer en langere reistijden. Dit heeft niet alleen in de stedelijke gebieden gevolgen voor de bereikbaarheid en leefbaarheid, maar nadrukkelijk ook in de landelijke gebieden.

Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn nieuwe mobiliteitsoplossingen nodig die de efficiëntie en duurzaamheid van ons mobiliteitssysteem vergroten. Een van de middelen om dit te bereiken is door het creëren van mobiliteitshubs.

Wat is een mobiliteitshub?

In onze ogen is een mobiliteitshub een locatie waar verschillende modaliteiten én voorzieningen samenkomen. Overstappen naar een andere modaliteit moet zo soepel mogelijk kunnen.

Op de hub zijn ook andere voorzieningen hard nodig. Dit zorgt ervoor dat de hub een aangename plek is om te zijn. Denk aan daarbij aan de aanwezigheid van horeca, flexwerkplekken, laadpunten en pakketkluizen.

Door deze ruime keuze aan modaliteiten en voorzieningen wordt deze plek gebruikt als landings- en overstappunt voor het vervolg of start van de reis. Met de tram de stad uit en in een bakfiets naar het strand? Snel parkeren en met de deelfiets naar kantoor? Een praktische carpoolplek? De mobiliteitshub maakt het mogelijk.

Voordelen
  • Goedkopere parkeerplaats aan de rand van de stad te parkeren om vervolgens met OV of deelvervoer verder te reizen.
  • Ook de reizigers die in het centrum wonen worden verleid om een hub te gebruiken omdat zij bijvoorbeeld geen auto of parkeerplek hebben
  • Betrouwbare locatie voor deelvervoer
  • Flexwerkplek voor forens die op meerdere werkplekken moet zijn

Uitdagingen

Hubs zijn geen kant-en-klare oplossing en het realiseren ervan vraagt een weloverwogen aanpak. Er zijn vooraf veel keuzes te maken. Met name rondom de governance, exploitatie en bekostiging ervaren betrokken partijen veel dilemma’s. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Met welk plan kan ik onrendabele businesscase van mijn hub financieren?
  • Met welke afspraken zorg ik voor gegarandeerd deelmobiliteitsaanbod?
  • Welke rol moet ik als gemeente innemen?
  • Hoe hou ik regie op de hub na realisatie? En wat spreek ik dan af?
  • Hoe zorg ik voor een naadloze integratie met andere nabijgelegen hubs en uitwisselbaar vervoersaanbod in en buiten mijn gemeente?
  • Hoe weet ik of mijn hub succesvol is, en hoe kan ik bijsturen?
  • Wie zorgt er voor dat de hub daadwerkelijk gebruikt gaat worden?

Of en hoe een gemeente de regie neemt in het traject voor én na realisatie bepaalt sterk hoe deze keuzes gemaakt kunnen worden. En welke afspraken met betrokken partijen worden gemaakt. Wij zetten onze jarenlange ervaring met vraagstukken binnen gebiedsontwikkeling en mobiliteit bij verschillende overheden graag in om aan de slag te gaan met de uitdagingen rondom mobiliteitshubs. Zo helpen wij onze opdrachtgevers bij het bepalen van een bij hun ambitie bijpassende rol, waarmee de keuzes voor bovenstaande uitdagingen logischerwijs tot stand komen.