Samenwerken en contracteren

In de infrastructuursector is de basis van een succesvol project in grote mate afhankelijk van de samenwerking tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Een goede samenwerking is echter geen vanzelfsprekendheid en vraagt in alle projectfases de aandacht van betrokken partijen. Een belangrijk deel van de samenwerking wordt al gelegd tijdens de voorbereiding van het project. In deze fase worden belangrijke keuzes gemaakt die bepalen op welke manier samengewerkt gaat worden tussen de opdrachtgever en toekomstige opdrachtnemer (de samenwerkingsvorm) en op basis van welke aspecten een opdrachtnemer wordt geselecteerd om de samenwerking mee aan te gaan (de aanbestedingsstrategie). Tijdens de realisatie van het project is het vervolgens van belang om periodiek te peilen hoe de betrokkenen de samenwerking ervaren.

Door onze betrokkenheid bij vele grote bouwprojecten zien we een aantal ontwikkelingen die de behoefte van een goede en langdurige samenwerking tussen partijen verder laat toenemen. Zo ervaren wij dat de maatschappelijke opgaves waar opdrachtgevers voor staan steeds meer integraal worden benaderd en daardoor leiden tot meer complexe projecten en programma’s. Dit geeft opdrachtgevers steeds vaker de behoefte om de markt eerder te betrekken om de kennis van marktpartijen al vroegtijdig in het project maximaal te kunnen benutten. Samenwerking krijgt hierdoor een meer prominente plaats in de aanbesteding, bijvoorbeeld middels samenwerkings-assessments. Ook is er een zoektocht gaande naar een meer redelijke en evenwichtige verdeling van de projectrisico’s waardoor een gezondere basis voor de samenwerking ontstaat. Kortom, opdrachtgevers zijn op zoek naar hechte, eerlijke en soms ook langdurige samenwerkingsvormen met opdrachtnemers om invulling te kunnen geven aan de uitdagingen van deze tijd.

De meest geschikte samenwerkingsvorm bepalen

Vanuit onze brede ervaring met verschillende samenwerkingsvormen adviseren wij opdrachtgevers over het in de praktijk brengen van een samenwerkingsambitie. Wij bepalen gezamenlijk de meest geschikte samenwerkingsvorm passend bij de ambities van opdrachtgevers en stellen het aanbestedingsdossier met hierin de diverse contractstukken op, zoals een alliantieovereenkomst of een raamovereenkomst. Het is tevens mogelijk om ons een kwaliteitstoets te laten doen op reeds opgestelde contractstukken. Benieuwd naar de verschillende vormen? Wij geven ook trainingen op gebied van verschillende samenwerkingsvormen, zoals de alliantie en het bouwteam.

Samenwerking een plek geven in de aanbesteding

Wij helpen opdrachtgevers om de beste opdrachtnemer te vinden. Dat begint vaak bij het kiezen van de meest geschikte aanbestedingsprocedure en het opstellen van aanbestedingsstrategieën en aanbestedingsdossiers die rekening houden met de ambities van de aanbesteder en aansluiten op de beoogde samenwerkingsvorm. Daarbij hoort ook het kiezen van de beoordelingssystematiek, de verhouding tussen prijs en kwaliteit en de meest geschikte kwalitatieve (sub)gunningscriteria, waaronder een criterium gericht op samenwerking. Wij hebben juristen en advocaten in dienst die de juridische kant van de procedure borgen en zijn vaak betrokken bij (externe) beoordelings-commissies. Ook verzorgen wij dialoogtrainingen en sessies over samenwerkingsvaardigheden.

Aandacht voor de samenwerking tijdens de realisatie

Wij helpen de onderlinge samenwerking tussen opdrachtnemer en opdrachtgever zo optimaal mogelijk te benutten. Dit doen wij onder andere door individuele coaching van de projectmanager en/of teamleden, de begeleiding van teamsessies zoals een project startup of project follow up en workshops gericht op de onderlinge samenwerking. Hierbij adresseren wij de ‘zachte’ én ‘harde’ kant van samenwerking. Daarnaast heeft AT Osborne de tool ‘Project Barometer’ ontwikkeld, welke elke drie maanden kan worden gebruikt om het onderbuikgevoel binnen teams te meten. De gesprekken over de resultaten worden door ons begeleid om signalen tijdens de periodieke reflectie ‘boven water’ te krijgen.