Duurzaam bouwen

Onze samenleving gebruikt meer dan de aarde duurzaam kan leveren. We vervuilen de bodem en lucht, gebruiken niet-hernieuwbare grondstoffen én produceren afval. Verbranding van fossiele brandstoffen doet de CO2-concentratie toenemen en verandert het klimaat: de gemiddelde temperatuur stijgt, smeltend pak- en gletsjerijs zorgt voor zeespiegelstijging, extreme droogte en wateroverlast wisselen elkaar af. Deze verandering zet nog decennia door.

Zekerheden over de toekomst kunnen we niet meer baseren op ervaringen uit het verleden. Als wij onze omgeving leefbaar willen houden, moeten we nieuwe antwoorden op bestaande en nieuwe behoeftes ontwikkelen.

De bouwsector heeft grote impact op het milieu. De sector is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik, 40% van het energieverbruik en 50% van de afvalproductie in onze samenleving. We onttrekken primaire grondstoffen uit onze omgeving en vormen deze om tot materialen en producten die aan het einde van hun eerste levensduur hun waarde grotendeels verliezen. Dit moet anders.

Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie, transformatie of onderhoud; grote huisvestingsprojecten vormen één van de domeinen waarop de vele uitdagingen op het gebied van duurzaamheid samenkomen. Afspraken uit het Klimaat-, Grondstoffenakkoord en andere akkoorden, veranderende wetgeving en technische en economische ontwikkelingen hebben allemaal impact. Daarbij gaat het om de uitstoot van broeikasgassen, stikstofdepositie en energie-efficiëntie, maar ook om circulariteit, klimaatbestendigheid en biodiversiteit.

De sector kan niet anders dan nu handelen en zich inspannen om haar negatieve impact op onze leefomgeving te beperken. Ook wij werken daar hard aan.

De komende jaren komen verplichtingen steeds sneller en strenger op ons af, denk aan strengere MPG-eisen, ENG, uitbreiding van de Erkende Maatregelenlijst, van het gas af, bio-based en circulair bouwen. Daarnaast ligt er de enorme opgave van toekomstbestendige, betaalbare en passende huisvesting. We bevinden ons in een steeds sneller veranderende wereld, met stijgende bouwkosten, grondstoffen schaarste, de wens voor gezonde gebouwen en smart buildings en leegstand bij crisis. Maar ook plotselinge gebeurtenissen als de Coronapandemie of natuurrampen en natuurlijk de gekte en schaarste op de woningmarkt. Dit alles zorgt ervoor dat we extra goed moeten nadenken over wat we bouwen, waar we bouwen én waarom we bouwen. En vervolgens bij de bouw de onnodige uitputting van natuurlijke hulpbronnen, de vervuiling van de leefomgeving en de aantasting van ecosystemen tot een minimum beperken. Waarbij bovendien de waarde van de materialen  behouden blijft, doordat deze in de keten blijven om (hoogwaardig) hergebruikt te worden. Met dit alles wordt u,  als eigenaar van vastgoed – in de zorg, in het onderwijs of bij een andere maatschappelijke instelling – voor een complexe opgave gesteld.

Complexe opgave

AT Osborne is bij uitstek de partij om u in die complexe opgave te begeleiden. Wij beschikken over jarenlange diepgaande kennis en ervaring  binnen de verschillende sectoren. Wij hebben expertise op het vlak van de relevante wet- en regelgeving, strategie en beleid, innovatie, vastgoedmanagement, gebiedsontwikkeling, inkoop- en aanbestedingen, contractmanagement, kostenmanagement, bestuur en organisatieontwikkeling, project- en programmamanagement en projectbeheersing. Duurzaamheid zien wij als een complexiteit die met alle voorgaande onderwerpen verweven is. Met onze expertise helpt AT Osborne u om de juiste prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Wij zorgen ervoor dat u wel de bomen door het bos ziet.

De meeste impact kunnen we maken als plannen nog in ontwikkeling zijn, als de duurzaamheidsambities en kaders nog moeten worden vastgelegd. Maar in welke fase van het project we ook worden gevraagd: duurzame ontwikkeling is waar we – samen met u – groots op inzetten.

Uw ambities zijn leidend

Het is onze missie ervoor te zorgen dat u aan het stuur blijft, dat u keuzes kunt blijven maken die het beste passen bij – en waarde toevoegen aan uw organisatie. Duurzaamheidsregels van vandaag zijn niet de duurzaamheidsregels van over drie jaar. In plaats van ingehaald te worden door veranderende regelgeving en voor het blok te worden gezet, blijft u met onze hulp aan de leiding.

Samen met u formuleert AT Osborne de juiste ambities en doelstellingen, op basis van alle aspecten die voor u een rol spelen, op organisatieniveau en projectniveau. Zo ontstaat draagvlak, waardoor besluitvorming soepel verloopt en vertraging wordt voorkomen. En wij zorgen ervoor dat de ambitie van uw organisatie gaandeweg een project overeind blijft, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Tegelijkertijd weten we dat het veld van verduurzaming heel dynamisch is en regelgeving en (technische) mogelijkheden continu in ontwikkeling zijn. We houden deze ontwikkeling op de agenda en helpen u voor uw project de beste keuze te maken.

Integrale benadering – duurzame processen in een duurzaam gebouw

Een integrale benadering vormt de kern van onze aanpak. Wij weten dat dit niet alleen over vastgoed gaat. Het gaat over duurzame processen en een duurzame bedrijfsvoering in een duurzaam gebouw. Een belangrijk aspect daarbij is de verbinding met de fysieke omgeving van uw locatie en alle betrokken partijen. Hierdoor krijgt u inzicht in de meest effectieve maatregelen, in relatie tot de verwachte inspanning en investeringen. Deze benadering vormt de overkoepelende basis voor de realisatie van duurzame gebouwen.

Als het bijvoorbeeld gaat om zorginstellingen, verdiepen wij ons niet alleen in het vastgoed. Wij kijken ook naar de huisvestingsopgave en benodigde functionele wijzigingen, die ontstaan door veranderingen in zorgprocessen, het personeel, de technologie en de (verwachte) ontwikkeling van de zorgvraag. Hiermee komen wij samen met u tot een lange termijnvisie op het benodigde vastgoed. Een startpunt voor uw verdere vastgoedmanagement en projecten, passend bij uw organisatie en uw situatie.

Basis voor weloverwogen besluiten

AT Osborne knoopt alle aspecten van duurzaam bouwen aan elkaar tot een behapbaar geheel, waarmee u en uw bestuurders weloverwogen besluiten kunnen nemen. Wij staan u bij in het gehele traject, vanaf het in kaart brengen van relevante wet- en regelgeving, van het bepalen van ambitie en strategie naar strategische uitvoeringsplannen.

In Amsterdam Westpoort, wordt een nieuw regiokantoor van Alliander gerealiseerd. Vanwege de duurzame ambities is AT Osborne al vanaf de aanbesteding in 2020 nauw betrokken bij het realiseren van dit bijzondere project.

Bij het definiëren van projecten en het opstellen van de integrale business case tot aan de aanbestedingen en het (technisch) management van het ontwerp en de realisatie hiervan. Daarbij ligt de focus steeds op toekomstbestendige oplossingen, toegespitst op uw situatie. Dit levert flexibele en adaptieve oplossingen, die aan te passen zijn als technologische innovaties, ontwikkelingen binnen uw organisatie en wetgeving daarom vragen. Wij kijken vooruit. Duurzame oplossingen van vandaag zijn immers niet de duurzame oplossingen  van over drie jaar. Regels, eisen en ambities worden steeds verder aangescherpt. Bovendien hebben wij de ambitie om méér te doen dan de regels voorschrijven, uiteraard met uw financiële kaders in het achterhoofd.

In de praktijk leidt onze integrale aanpak tot verschillende duurzame huisvestingsoplossingen. Zo ondersteunden wij verzekeraar a.s.r. bij het maken van de beste keuze.

 Onze eigen duurzaamheid

Als we uw organisatie mogen helpen om te verduurzamen, vinden we dat we zelf tenminste het goede voorbeeld moeten geven. Daarom werkt AT Osborne ook continue aan het verduurzamen van onze eigen organisatie.

Wij geloven in het langetermijnperspectief. Dat is goed voor de wereld, voor onze opdrachtgevers en voor onszelf.

Verder lezen?

Zie ook onze papers over duurzaamheid.