AT Osborne gastheer IPMA workshop: Oorzaak falen grote projecten

Geplaatst op 12 januari 2023

Op donderdag 9 februari organiseerde IPMA een workshop Verzet de Bakens – Op zoek naar de oorzaak achter het falen van grote projecten. AT Osborne was gastheer en ontving de deelnemers graag. Tijdens de workshop is de casuïstiek achter het falen van grote projecten verkend en hebben de deelnemer leren werken met het instrument ‘causale diagrammen’.

Grote projecten hebben de naam steevast te mislukken.  Vooral bij de overheid (maar niet alleen daar). De vele fiasco’s van de afgelopen decennia hebben het beeld opgeleverd alsof falen de enig mogelijke projectuitkomst kan zijn en budgetoverschrijdingen van miljarden euro’s ‘er gewoon bij horen’. Om de achtergronden van het structureel gebrek aan projectsucces te achterhalen, heeft Luc de Beer een aantal bekend, niet-succesvolle overheidsprojecten nader onderzocht. Zijn onderzoek toont het gebrek aan professionaliteit onder openbaar bestuurders en een obsessie voor industriële belangen. Het belang van de burger is niet in beeld. Om over het klimaat nog maar te zwijgen. Om deze negatieve spiraal te doorbreken, introduceert Luc in zijn boek Verzet de Bakens – Gids voor succesvolle projecten zijn kijk op het vakgebied Projectmanagement. Daarnaast pleit hij voor een aantal stevige bestuurlijke ingrepen om de omslag naar succesvolle overheidsprojecten te kunnen maken en uit de misère te geraken.

In de workshop zijn de deelnemers, onder wie een 8 medewerkers van AT Osborne, aan de slag gegaan met de techniek van causale diagrammen om ingewikkelde vraagstukken te ontwarren en te voorzien van een basis om het anders aan te pakken. Tijdens workshop hebben de deelnemers een beter beeld gekregen van de problematiek van grote falende projecten en hebben de deelnemers in kleine groepen geoefend hoe causale diagrammen tijdens een project in te zetten.