Eddy Westerveld nieuwe directeur Toekomstbestendige Infrastructuur

Geplaatst op 19 september 2023

Eddy Westerveld is benoemd tot directeur Toekomstige Infrastructuur bij AT Osborne en treedt toe tot de directie van het adviesbureau. Hoe gaat hij zijn nieuwe rol invullen? Welke kansen en uitdagingen ziet hij?

Eddy Westerveld

Als pas afgestudeerd bedrijfskundige begon Eddy in 1999 bij wat toen nog Berenschot Osborne heette. Zijn eerste jaren stond hij binnen het bureau te boek als een wetenschapper: iemand die projecten bestudeerde vanuit de literatuur. Het is zo op het eerste gezicht een groot contrast met de situatie ruim twintig jaar later: hij treedt toe tot de directie van het bureau. “Mensen kennen mij nog altijd als de sterk inhoudelijk gedreven adviseur, als de expert die advies komt geven met verstand van zaken. Zo ben ik nog steeds geobsedeerd door de vraag: ‘waarom kennen onze grote projecten zo vaak teleurstellende resultaten?’. Ik promoveerde op het antwoord op deze vraag en heb er diverse keren over gepubliceerd. In die zin lag het inderdaad niet direct voor de hand dat ik uiteindelijk in de directie van AT Osborne zou belanden.”

Tien jaar na zijn binnenkomst bij AT Osborne werd Eddy gevraagd om de rol van managing consultant Audits & Evaluaties van de gelijknamige adviesgroep te vervullen, met als primaire taak die van voortrekker richting de markt. In zijn nieuwe rol ontdekte Eddy dat hij, misschien juist vanuit zijn sterk inhoudelijk gedreven houding, leidinggevende kwaliteiten had. Hij maakte over de jaren een ontwikkeling door, waarbij hij steeds meer een verbinder en cultuurdrager werd. Deze ervaring neemt hij dan ook mee in zijn nieuwe rol. “Omdat ik misschien niet het prototype manager ben, geef ik er op een atypische manier invulling aan en kijk ik er net wat anders naar. Zo heb ik niet de neiging om mensen directief aan te sturen. Ik geef ze liever de ruimte. Dat kan heel effectief zijn.”

Keuzes maken

Hoe wil Eddy zijn nieuwe positie invullen? “Er zijn meerdere aspecten waarmee ik aan de slag wil. Ik vind kennisontwikkeling belangrijk, zodat wij onze klanten kunnen helpen met een robuuste kennis van zaken. Dus ik wil een iets sterker accent op de inhoud binnen Toekomstbestendige Infrastructuur inbrengen. Bijvoorbeeld door meer koppeling met de wetenschap te maken, maar ook door onze kennis en ervaring met complexe projecten en onze werkwijze te expliciteren, waar mogelijk samen met onze opdrachtgevers.”

Ruimte maken

Eddy’s aanstelling als directeur Toekomstbestendige Infrastructuur geldt voor 3 jaar. Een tweede termijn behoort tot de mogelijkheden, maar zo zegt hij: “Dat valt nog te bezien. De samenstelling van onze directie kende tot voor kort weinig roulatie, en dat leidde tot ergernis. Het is ook niet meer van deze tijd om dergelijke posities als functie voor het leven te zien. Het is topsport waarbij je vrijwel voortdurend moet pieken. Hoe lang houd je dat vol? Hiervoor was ik managing consultant, en terugkijkend besef ik dat ik in die rol ook steeds minder effectief werd. Je leert steeds minder en wacht op een volgende stap. Bovendien: als je niet oppast ga je geloven dat een functie om jou draait en dat alle credits jou toekomen. Maar ze komen de rol toe, die jij toevallig een tijdje mag vervullen. Je bent niet onvervangbaar. Er zijn nog heel veel andere goede mensen. Daar moet je op een gegeven moment ook ruimte voor maken. Anders sta je in de weg.”

Projecten

De afgelopen veertien jaar vervulde Eddy als managing consultant een belangrijke – vaak ook inhoudelijke – rol binnen tal van projecten. Als enkele hoogtepunten noemt hij de rol van strategisch adviseur bij de directie van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en als procesbemiddelaar bij de Uithoflijn in Utrecht. Daarnaast noemt hij zijn betrokkenheid bij de opzet van het Europese samenwerkingsprogramma NETLIPSE waar hij lange tijd met diverse collega’s aan werkte en wat nog steeds draait. Heeft hij als directeur nog wel tijd om op dergelijke projecten te werken? “Ik moet zeker nog even zoeken naar een goede balans tussen directietaken en projecten. Maar ik ben er voorstander van dat directieleden projecten blijven draaien. Dat houdt ons fris en scherp. Momenteel werk ik aan PALLAS, de nieuwe kernreactor bij Petten voor medische doeleinden. Supermooi. Maar voorlopig ben ik enorm trots om mijn nieuwe functie te mogen vervullen. Ik heb er echt zin in. Het vormt een hele verantwoordelijkheid, maar ik ben van plan om er ook van te genieten.”

Meer informatie