Handtekening bezegelt bouw Research en Diagnostiek Centrum ADORE

Geplaatst op 9 maart 2022

Met het tekenen van de uitvoeringsovereenkomst op 8 maart is officieel begonnen met de bouw van het Research en Diagnostiek Centrum ADORE (RDC ADORE) en het atrium tussen het nieuwe gebouw en het Imaging Center. Als eerste wordt het bouwterrein voorbereid. Er worden containers geplaatst en er komt een fundering voor een hoge torenkraan. Na de zomer beginnen de zichtbare bouwwerkzaamheden.

Projectleider Erik Dijkman: “Een belangrijk onderdeel van het nieuwe gebouw is al klaar. Dat is de gemeenschappelijke kelder van het Imaging Center en RDC ADORE. Dit betekent dat we niet voor verrassingen komen te staan als het gaat om kabels, grondwaterproblemen en archeologische vondsten in de grond. Het atrium en RDC ADORE worden dus op de bestaande kelder gebouwd. Hierdoor kan RDC ADORE relatief snel gerealiseerd worden.”

Elkaar ontmoeten
Projectleider Marianne van der Bent: “Het gebouw en het atrium zijn zo ontworpen dat mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen. Vanaf de Van der Boechorststraat is het atrium de hoofdentree van waaruit medewerkers toegang hebben tot RDC ADORE en het Imaging Center. Patiënten voor het Imaging Center kunnen ook via deze ingang naar binnen. Het atrium zelf is een mooie ruimte om af te spreken, elkaar te ontmoeten.”

Binnenhof en congreszaal
“Het hart van RDC ADORE bevindt zich op de tweede verdieping. Daar, in het midden van het gebouw, komt een eigen binnenhof, een grote patio. Het binnenhof zorgt voor daglicht in de kantoren die midden in het gebouw liggen. Een open trap verbindt de bovengelegen verdiepingen met elkaar. Op de tweede verdieping komt tevens een congreszaal. Bijzonder aan deze ruimte is dat ze flexibel is: het formaat van de zaal kan worden aangepast aan de grootte van het gezelschap. Verder komen er op deze verdieping laboratoria die onderzoekers met elkaar gaan delen. Dit alles past in het ADORE-concept.”

ADORE-concept
Het gebouw RDC ADORE maakt onderdeel uit van het ADORE-concept. ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research. Binnen dit concept gaan onderzoekers van de verwante onderzoekdisciplines oncologie en neurologie samenwerken en worden voorzieningen gedeeld. Het doel is om samen over grenzen van aandoeningen, rollen en specialismen heen te kijken en zo nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten te ontwikkelen.

Flexibel ontwerp
Het ontwerp van het gebouw is zeer flexibel. Dijkman: “Flexibel wil zeggen dat de ruimtes eenvoudig aangepast kunnen worden aan de behoefte van de gebruikers, zonder dat er iets hoeft te veranderen aan de plafonds, de vloeren, verlichting, ventilatie en andere (lab)voorzieningen. Je hoeft dus niet te gaan slopen bij een wijziging in gebruik. Voor de laboratoria geldt dat de binnenwanden relatief eenvoudig kunnen worden verplaatst, de voorzieningen overal beschikbaar zijn en de lab-inrichting gemakkelijk verplaatsbaar en herbruikbaar is. Belangrijk omdat we zuinig willen zijn op het gebruik van materialen en uiteindelijk dus op onze planeet.”

Bijna energieneutraal gebouw
RDC ADORE is het eerste gebouw van Amsterdam UMC dat een warmte- en koudeopslag (WKO) krijgt. Van der Bent: “WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Daarnaast wordt het dak gebruikt als waterbuffer om regenwater na een flinke bui op te vangen en geleidelijk af te voeren naar het riool om te voorkomen dat riolen overstromen. Tevens komt het dak vol te liggen met zonnepanelen. Mede dankzij deze maatregelen is dit gebouw 25 procent duurzamer dan momenteel vereist volgens de nieuwste BENG-eisen*. Eisen voor een bijna energieneutraal gebouw.

Ondertekenen uitvoeringsovereenkomst
De bouw van RDC ADORE en het atrium wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers. De uitvoeringsovereenkomst werd 8 maart ondertekend door Frida van den Maagdenberg (namens de raad van bestuur) Albert Bok (directeur MedicomZes) en Eric Gijsbertsen (directeur van Kuijpers).

Contractondertekening

Boven: Ed Lenting: Projectleider MedicomZes, Marianne van der Bent: Projectleider Directie Vastgoed AmsterdamUMC – locatie VUmc, Erik Dijkman: Projectmanager AT Osborne, Ad Alderliesten: Directeur Directie Vastgoed AmsterdamUMC – locatie VUmc, Peter Govers: Projectleider Kuijpers Projecten B.V.
Onder: Albert Bok: Directeur MedicomZes, Frida van der Maagdenberg: lid Raad van Bestuur AmsterdamUMC – locatie VUmc, Eric Gijsbertsen: Directeur Kuijpers Projecten B.V.

Voorlopige planning op hoofdlijnen

  • 9 maart 2022: starten inrichten van de bouwplaats
  • september 2022: eerste zichtbare bouwactiviteiten (ruwbouwfase)
  • maart 2023: hoogste punt van gebouw bereikt
  • juni 2023: start afwerking binnenkant gebouw (afbouwfase)
  • juni 2024: testen van gebouw en technische installaties
  • 1 oktober 2024: oplevering gebouw
  • 1 oktober 2024-april 2025: inhuizen van de gebruikers van het gebouw

Betrokkenheid AT Osborne
AT Osborne is vanaf het begin in verschillende rollen betrokken bij de ontwikkeling van het RDC ADORE: bij het opstellen van het Technisch Programma van Eisen, selectie en contractering van het ontwerpteam, ontwerpbegeleiding, de aanbesteding en contractering van de bouwcombinatie MedicomZesKuijpers. De betrokkenheid was o.a. in de vorm van procesmanagement, inbrengen van specifieke laboratoriumkennis, bouwkostenmanagement en projectmanagent. Ons werk wordt gekenmerkt door een aanpak, waarbij de gebruiker nu en in de toekomst centraal staat, maar binnen de gestelde kaders het project te realiseren.

Team assessment
Als onderdeel van de kwalitatieve beoordelingscriteria zijn de inschrijvers beoordeeld op de kwaliteit van de samenwerking en de competenties van de voorgestelde projectorganisatie van de inschrijver. Een bijzondere aanvullende toets naast de traditionele kwalitatieve selectiecriteria zoals het opstellen van een Plan van Aanpak. De partijen kregen een casus die zij als team intern én samen met de opdrachtgever moesten aanpakken. De uitvoering van de casus werd beoordeeld door externe assessoren. Op deze wijze krijgt de opdrachtgever inzicht in hoeverre de partijen duurzaam kunnen samenwerken en omgaan met conflicten.De bouwcombinatie die de aanbesteding heeft gewonnen had ook de hoogste score voor het Team Assessment.

Door betrokkenheid van de vele belanghebbenden in alle onderdelen van het project, gecombineerd met de fusie tussen twee academische ziekenhuizen tijdens de planfase is het RDC ADORE een bijzonder, complex project. Dit leidt tot creatieve oplossingen voor uitdagingen in het proces en ontwerp; en leidt uiteindelijk tot een mooie aanvulling voor ADORE, Amsterdam UMC, de Zuidas en Gemeente Amsterdam.