Ontwikkeling grootste Neonatale IC van Europa

Geplaatst op 16 april 2022

Het Emma Kinderziekenhuis heeft de eerste helft van de vernieuwde Neonatale Intensive Care Unit (NICU) op 29 maart in gebruik genomen. De NICU is onderdeel van de grootschalige renovatie van de Beddentorens van Amsterdam UMC op de locatie AMC.

Neonatale IC

Bij aanvang van het project in 2016 was dit een van de eerste gezamenlijke projecten van de fusieorganisatie tussen AMC en VUmc, waarbij de afdelingen van beide organisaties zijn samengevoegd. De NICU biedt zeer gespecialiseerde, academische zorg aan extreem premature pasgeborenen, van wie sommigen ook aan levensbedreigende ziekten lijden. Met 36 intensive care bedposities wordt de NICU van Amsterdam UMC de grootste van West-Europa. Momenteel is het eerste deel van twee delen van de NICU in gebruik genomen en wordt verwacht dat het  tweede deel in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik wordt genomen.

Betrokkenheid AT Osborne
Marcel van Rosmalen en Femke van de Meulengraaf zijn in 2016 met dit project gestart. Een belangrijke uitdaging was het op een lijn krijgen van de betrokkenen wat betreft de organisatie en procedures vanuit de beide ziekenhuizen. Op beide locaties waren deze verschillend. Het door Femke opgezette Programma van Eisen heeft sterk bijgedragen aan de integratie van beide afdelingen. Er is een nieuwe, toekomstbestendige visie ontwikkeld op Neonatale Intensive Care zorg. Patient- and Family-Centered Care (PFCC) is het uitgangspunt voor het ontwerp van de afdeling, waarbij bestaande intensive care-zalen zijn omgebouwd tot couveuse-suites. Pasgeborenen krijgen een eigen kamer – en er zijn speciale kamers voor twee- en drielingen, waardoor het risico op infectie wordt geminimaliseerd en de ouders in alle rust bij hun baby kunnen blijven en één ouder kan blijven overnachten.Een deel van de kamers is ingericht als couplet kamer, waarbij een kraammoeder en haar ‘couveusebaby’ in dezelfde kamer verzorgd worden. De zorg voor de moeder gebeurt door een verpleegkundige van de afdeling verloskunde, het kindje wordt door een verpleegkundige van Neonatologie verzorgd.