Opdrachtgevers Zuidasdok omarmen advies Sybilla Dekker

Geplaatst op 2 april 2020

De ambities en scope van het omvangrijke infra-project Zuidasdok zijn herbevestigd. Het Rijk, de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio en de provincie Noord-Holland kunnen zich vinden in het advies van Minister van Staat Sybilla Dekker. Ze doet de aanbeveling om voortvarend door te gaan met de realisatie van het project en concludeert dat er geen verantwoorde versoberingen te vinden zijn.

Mevrouw Dekker deed de afgelopen maanden onderzoek naar nut en noodzaak van het project Zuidasdok. Dekker constateert in haar advies ‘Voortvarend bouwen aan de toekomst’ dat niets doen geen optie is. De knelpunten op de A10 en de Openbaar Vervoer-terminal vereisen een spoedige aanpak. Dekker stelt dat de OV-terminal op zijn maximale capaciteit functioneert. Hiermee is de ontwikkeling van de Zuidas als internationale toplocatie in het geding is.

Uit het advies volgt dat het huidige budget van Zuidasdok niet toereikend is. Mevrouw Dekker komt daarom met de aanbeveling eenmalig een extra bijdrage aan het project te doen. Deze extra bijdrage wordt ingeschat op een bedrag tussen € 700 miljoen en €1 miljard. De grote investering is volgens Dekker gerechtvaardigd vanwege de winst die het project Zuidasdok oplevert voor de bereikbaarheid van zowel de regio als het land en voor het vestigingsklimaat. Uit de actualisatie van de kosten-baten analyse blijkt dat doorgaan met het huidige project Zuidasdok voor de maatschappij als geheel meer baten dan kosten oplevert.

Kernteam

Bij de uitvoering van haar opdracht heeft mevrouw Dekker zich laten ondersteunen door een kernteam, bestaande uit vier personen. Eén van die personen is AT Osborne collega Frank Jacobsen:

“Het is voor mij een grote eer dat ik deel mocht uitmaken van het kernteam van de gezaghebbende derde Zuidasdok, mevrouw Sybilla Dekker. Mevrouw Dekker weet mensen te enthousiasmeren, weet ieders kwaliteit op waarde te schatten én optimaal in te zetten en zij zet een heldere koers uit. Ik heb grote bewondering voor haar gedrevenheid en ik heb veel geleerd van haar aanpak. Dat de bestuurders in gezamenlijk overleg het advies van mevrouw Dekker integraal omarmd hebben, zie ik als een bevestiging van de kwaliteit van haar advies. Daarom kijk ik met veel plezier en trots terug op mijn rol in dit traject.”

Gesprekken onder leiding van professor Hertogh

Zuidasdok is een omvangrijk en zeer complex project. De aannemer heeft aangegeven het werk niet te kunnen en willen uitvoeren binnen de eerder gemaakte afspraken, over onder meer financiën en wijze van uitvoeren. Dat is ook de reden geweest voor de langere duur van de herijkingsfase en de inzet van Prof. Dr. Ir. Marcel Hertogh in de overleggen tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer ZuidPlus. De heer Hertogh werd daarbij ondersteund door een team van twee personen. Vanuit AT Osborne was collega Nienke Mulder betrokken als procesbegeleider.

Opknippen in deelprojecten

Om het project beheersbaarder te maken hebben de gezamenlijke opdrachtgevers – Rijk,
gemeente, provincie en vervoersregio – besloten de uitvoering van het project op te knippen in
deelprojecten. De nieuwe werkwijze met deelprojecten (seriële werkpakketten) betekent een wezenlijke wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke aanbesteding. Voor de voortzetting van de realisatie van het project Zuidasdok is daarom door de gezamenlijke opdrachtgevers besloten tot het beëindigen van het contract met de huidige opdrachtnemer en het opnieuw aanbesteden in hanteerbare deelpakketten.

Betrokkenheid AT Osborne

AT Osborne is al sinds 2013, in verschillende rollen, betrokken bij het project Zuidasdok. Tot en met 2016 werden Ineke Meijer en Jan-Pieter van Schaik ingezet als procesmanager. Sinds 2017 wordt Osborner Frank Jacobsen ingezet als kwaliteitsmanager, contractgemachtigde en lead auditor en zeer recent als lid van het kernteam van de gezaghebbende derde Zuidasdok, Sybilla Dekker. Bastiaan Sommeling ging in 2019 aan de slag als Procesmanager Implementatie BIM. In dezelfde periode werd Peter Weevers ingezet als ontwerpmanager van de OV terminal. Van november 2019 – maart 2020 was Nienke Mulder als procesbegeleider betrokken bij de gesprekken met de opdrachtgevers en ZuidPlus onder leiding van professor Hertogh.

Noot: Een deel van deze tekst is gebaseerd op het bericht van Gemeente Amsterdam Zuidas.