Projectmanagement: ‘De zorgen van een opdrachtgever ook als je eigen zorgen gaan zien’

Geplaatst op 5 januari 2021

Projectmanagement is meer dan alleen een resultaat halen, factuur indienen en weer vertrekken. Betrokkenheid, verantwoordelijkheid en passie voor het vak zijn de kernwaarden waarmee consultants en projectmanagers van AT Osborne aan het werk gaan. “Winst maken is niet onze drijfveer. We willen een klus goed klaren en indirect de wereld beter maken”, zegt Erik Dijkman, managing consultant en projectmanager, voornamelijk werkzaam in gezondheidszorgprojecten.

Projectmanagement

Het komt vaker voor dat AT Osborne gevraagd wordt voor een specifieke klus, maar dat er eigenlijk een hele andere hulpvraag onder ligt. “Soms is de initiële vraag van de klant niet het echte probleem. Wij proberen altijd een voorstel te doen voor een traject waarvan we denken dat de klant er echt verder mee kan”, zegt Pelle de Wit, projectmanager en managing consultant voornamelijk werkzaam in infrastructurele projecten.

Bijzondere klussen

Overheden zoals provincies en gemeenten, maar ook zorgverleners en de politie weten AT Osborne te vinden. “De uitvoering van projecten wordt door onze opdrachtgever in veel gevallen intern opgepakt, door eigen teams van de organisatie. Wij komen vooral in beeld als het gaat om bijzondere klussen die niet passen binnen het reguliere stramien”, aldus Pelle.

Soms is er behoefte aan een aanvulling voor het team, zoals een contract- of projectmanager. Een andere keer wordt het hele projectmanagement overgedragen aan AT Osborne. “Maar ook coachen we teams of voeren wij een audit of evaluatie uit om te kijken waar een projectorganisatie staat in het proces”, vertelt Pelle. Collega Erik vult aan: “Soms is het helpen inrichten van een projectorganisatie en de andere keer is het losmaken en bijsturen van een vastgelopen proces.”

Maar waar de consultants en projectmanagers ook ingevlogen worden, bovenaan staan de competenties die zij allen meenemen: betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Erik: “En eigenwijsheid. Het is niet zo dat als ik iets zie gebeuren dat niet goed gaat en het niet mijn taakveld is, dat ik dan mijn mond hou. We hebben allemaal het lef om dan de opdrachtgever wel op dat soort zaken te wijzen. We zijn echt de sparringpartner van onze opdrachtgever. We zijn toegewijd aan hem, het is de kunst om zijn zorgen ook als je eigen zorgen te zien.”

Verbinding

Het is soms wel een opgave om iedereen mee te krijgen weet Pelle. “Als het spannend wordt, er een andere aanpak nodig is, er onorthodoxe beslissingen genomen moeten worden dan kunnen mensen angstig worden, of zich terugtrekken op hun eigen ‘eiland’. Wij willen het gesprek aangaan, een nieuwe aanpak presenteren, en vooral mensen meenemen om iets voor elkaar te krijgen. Wij zijn allemaal gericht op verbinding leggen. Dat zit in onze stijl van projectmanagement gegoten; we willen mensen samenbrengen.”

Met als doel dat de oplossingen uitvoerbaar zijn. “Of het nu een tunnel of een gebouw is, je wil iets voor elkaar krijgen, een mooi resultaat neerzetten. Er met een verbouwing van een ziekenhuis indirect voor zorgen dat zorgmedewerkers beter en efficiënter hun werk kunnen doen. Wij zijn allemaal praktische denkers, sluiten aan bij de praktijk”, geeft Erik aan.

Rondom en tijdens een project wordt ook intern door AT Osborne collega’s meegekeken. “Vaak ziet de klant alleen één projectmanager, maar wij kunnen altijd terugvallen op collega’s met meer of andere kennis. We kijken ook bij elkaar hoe we een klant geholpen hebben. Wat ging er goed? Wat kon er beter? We voelen ons echt verantwoordelijk voor de klus en het eindresultaat. Als we iets doen dan willen we ook succes hebben”, besluit Pelle.

Projectmanagement is één van de services die AT Osborne aanbiedt, onder andere op de gebieden gezondheidszorg, infrastructuur en huisvesting. Elk project vraagt om een eigen benadering. Soms is het een kwestie van plannen en controleren. Een andere keer vraagt het om bijsturen en soms is alleen recovery nog de enige interventiemogelijkheid. Het antwoord start bij het stellen van de juiste vragen op het goede moment. Projectmanagers nemen niet alleen hun deskundigheid mee, maar ook een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Zij zijn in staat om de samenhang te zien en de verbinding te zoeken met teamleden en stakeholders.