Spelletje spelen? Ontdek de rol van jouw gemeente rond hubs

Geplaatst op 20 november 2023

“Mobiliteitshubs,..
..we weten dat we er iets mee moeten, maar waar beginnen we?”
..we weten wat we willen, maar hoe betrekken we de juiste partijen bij realisatie en exploitatie?”
Misschien niet verrassend, maar het antwoord op die vragen is sterk afhankelijk van de rol die je als gemeente wil pakken. Aan de hand van 9 vragen helpt het hubrollenkaartspel jouw gemeente bij het bepalen van die rol. 

hubrollenkaartspel: mobiliteitshubs

Met die vragen gaan we namelijk het gesprek aan – onder andere over maatschappelijke doelen, publiek-private samenwerking en flankerend beleid. Elk antwoord resulteert in een kleur. Uiteindelijk bepaalt het geheel van 9 kleuren de rol die het beste bij jouw gemeente past. 

hubrollenkaartspel: rollen

Hubrollenkaartspel: de rollen

Dilemma’s en inzichten

Maar the proof of the pudding, is in the eating.. Daarom organiseerden AT Osborne (Edgar, Iris en Kees) een workshop op het congres Duurzame Mobiliteit. Hier testten we het kaartspel voor het eerst live met een groep gemeenteambtenaren. Het was mooi om te zien hoe de vragen in het spel de dilemma’s aan het licht brengen. En daarmee bijdroeg aan inzichten voor de aanwezigen. Zo bleek dat de bestuurlijke realiteit soms kan sterk afwijken van de ambtelijke realiteit, wat het uitdagend maakt om één eenduidige rol voor een gemeente te bepalen. 

Na het beantwoorden van de vragen, is het ‘kleur-en-rol-profiel’ van jouw gemeente het resultaat. Tijdens het lezen van de bijbehorende rolbeschrijvingen ging het al snel over de sturingselementen. We merkten dat gemeenten snel de vertaalslag naar de praktijk maken. Hoe kan ik hier vanuit deze rol nú mee aan de slag? 

Wat kan het hubrollenspel voor mij betekenen?

Het hubrollenkaartspel is een praktisch en interactief instrument dat gemeenten kan ondersteunen bij het maken van strategische keuzes voor mobiliteitshubs. Het kaartspel is nog in ontwikkeling en wordt verder verfijnd en uitgebreid aan de hand van de ervaringen en feedback van de gebruikers. Wilt u meer weten over het hubrollenkaartspel of het zelf uitproberen? Neem dan contact op met Kees, Edgar, Anna of Iris. Of kijk eens op atosborne.nl/mobiliteitshubs.