Duurzaam projectmanagement: Wat brengt het?

Geplaatst op 19 mei 2022

Tijdens een training duurzaam projectmanagement stonden we stil bij het hoe, wat en waarom.

Duurzaam projectmanagement

Stel je voor: je staat aan de start van een lang lopend project en dient een lange termijn doelstelling te formuleren op gebied van duurzaamheid. Waar houd je rekening mee? De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Wet- en regelgeving worden steeds verder aangescherpt en door innovaties stijgt het aantal mogelijkheden met de dag. Zeker voor projecten met een lange doorlooptijd maakt dit het lastig om ambities te formuleren op gebied van duurzaamheid die het gehele project ambitieus en relevant blijven. Hier lopen we als AT Osborne ook tegenaan. Daarom volgden we met een groep van 13 collega’s de training duurzaam projectmanagement van GPM (Green Project Management). Onderstaand een kleine greep uit de waardevolle inzichten die we meenemen in onze huidige en toekomstige projecten.

Sustainable Development Goals
Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De 17 doelstellingen zijn opgesteld door de Verenigde Naties en onderverdeeld in concrete taken. Deze taken zijn makkelijk te relateren aan projecten. Voorbeelden hiervan zijn het bijdragen aan inclusieve en duurzame verstedelijking of het voorkomen van ziektes door chemicaliën. Het overzicht van de SDG’s maakt het eenvoudiger om alle kansen op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen voor een project. Dit geeft een brede set aan opties.

Green Project Management P5 Standard
P5 staat voor people, planet, profit, product en process. De GPM P5 Standard beschrijft welke acties de projectmanager kan nemen om, op een duurzame wijze, een duurzaam project op te leveren. Het gaat dus zowel om de uitkomst als de weg daarnaartoe. Met de standaard wordt inzichtelijk gemaakt wat kan worden gedaan om negatieve effecten op gebied van duurzaamheid te verminderen en positieve effecten te vergroten. Door dit in beeld te brengen wordt het resultaat op gebied van duurzaamheid gemaximaliseerd en risico’s in een vroeg stadium gesignaleerd.

PRiSM methode
De PRiSM (Projects integrating Sustainable Methods) methode sluit aan bij de GPM P5 Standard. De methode wordt gebruikt om bovengenoemde positieve en negatieve effecten in beeld te brengen, meetbaar te maken, te managen en te anticiperen op toegevoegde waarde. Na iedere projectfase wordt geëvalueerd welke meerwaarde gerealiseerd kan worden en of doelstellingen bijgesteld moeten worden. Bijvoorbeeld een duurzaamheidsdoelstelling die ineens wel binnen budget gerealiseerd kan worden vanwege een nieuwe innovatie, waar deze eerder buiten scope gelaten is. Door na iedere fase te evalueren kan de meerwaarde van het project gemaximaliseerd worden.

Van duurzaamheidsdoelstelling tot resultaat
Vind je het ook lastig om een duurzaamheidsdoelstelling te formuleren? De SDG’s geven een duidelijk overzicht van alle kansen op gebied van duurzaamheid. We denken graag kritisch mee welke doelstellingen passend zijn voor het project. Middels de GPM P5 standard en de PRiSM methode realiseren we de doelstellingen en maximaliseren we de waarde van het project op het gebied van duurzaamheid. Een project waarbij duurzaamheid van belang is? Met enthousiasme begeleiden we het traject met als doel om de waarde van het project te maximaliseren.