Updaten bouwkosten kengetallen

Geplaatst op 22 februari 2023

Een belangrijk adviesproduct van AT Osborne is bouwkostenmanagement en bouwkostenadvies. Het is zelfs de basis van het ontstaan van AT Osborne. Wij adviseren over budgettering van bouwprojecten en sparren met opdrachtgevers, adviseurs en aannemers over bouwkosten. Het is hierbij noodzakelijk om actuele kennis van de bouwkosten te hebben, zowel op detailniveau als op een globaal niveau. We weten niet alleen wat iets kost, maar ook wat er wel en niet in dit bedrag zit en wat de invloedsfactoren voor specifieke projecten zijn.

Dit kan alleen als we continu de bouwkosten monitoren en controleren of onze getallen nog juist zijn. Hiervoor gebruiken we naast onze eigen kennis en ervaring ook begrotingen van aannemers, ramingen van ontwerpers en marktprijzen van leveranciers. Soms kun je de bestaande eenheidsbedragen indexeren, maar er zijn ook ontwikkelingen waardoor indexeren niet meer tot het juiste resultaat leidt. Dit kunnen zijn nieuwe eisen aan gebouwen of onderdelen, technologische ontwikkelingen, uitvoeringseisen of bijzondere omstandigheden in de bouwsector.

Gezien de bouwkostenontwikkelingen van afgelopen jaren vonden wij het hoog tijd om onze kengetallen en eenheidsbedragen nog eens goed tegen het licht te houden. Hierbij maken we wel onderscheid tussen conjuncturele factoren en structurele factoren.

We zien ook trends wijzigen. Door duurzaamheidsmaatregelen wordt er meer geïnvesteerd in energiebesparing en houtbouw wint aan populariteit.

Hoe gaat AT Osborne om met de veranderende bouwkosten en hoe is dit terug te zien in ons werk?

Werkmethode & resultaat
Onze adviseurs uit de adviesgroep Projectbeheersing houden telkens de prijs- en marktontwikkelingen scherp. In de afgelopen periode van bouwkostenstijgingen hebben wij gewerkt aan het Project Update Kengetalen (PUK) en hebben wij aannemersbegrotingen van verschillende projecten verzameld. Vervolgens hebben wij de kostengetallen van de begrotingen in een database verwerkt. In de database wordt per element de prijs uit de begroting opgenomen, waarbij het belangrijk is te vermelden wat het prijspeil is en om wat voor type gebouw het gaat. We hebben hierbij de kengetallen op gebouwniveau, functieniveau, elementniveau en onderdeelniveau zoveel mogelijk geanalyseerd en vastgelegd, zodat we op alle niveaus actuele bedragen hebben.
Op dit moment is de database op dikte en hebben we betere en betrouwbaardere (ken)getallen. De komende periode wordt verder gewerkt aan het verwerken van de data in de werktools van AT Osborne. Ook nieuwe begrotingen verwerken we hierin. Zo houden wij de prijzen en kengetallen up to date.

Voordelen voor onze klanten
Het updaten van de kengetallen biedt meer zekerheid en geeft de klant vertrouwen in ons werk. Wij kunnen oprecht zeggen dat onze cijfers en kengetallen actueel zijn. Met de inzet van PUK kunnen we accuratere voorspellingen voor de totale projectkosten doen. Ook richting ontwerpers en aannemers blijven we hiermee een meer dan gelijkwaardige gesprekspartner. Zo laten wij zien dat we de markt in de gaten houden met de meest actuele ontwikkelingen in de bouwsector. Hiernaast houden we natuurlijk continu de conjuncturele ontwikkelingen in de gaten en kunnen we de conjuncturele gevolgen en onzekerheden in de projecten eveneens duiden.

Actueel houden
Gezien de ontwikkelingen in de wereld houdt de adviesgroep Projectbeheersing de veranderende bouwkosten constant in de gaten. Deze werkmethode is een constant terugkomend proces. De hiervoor benodigde input (begrotingen) ontvangen wij via onze bouwkostenmanagement opdrachten, en via onze collega’s van projectmanagement en contractbeheersing. Ook ontvangen wij hiertoe informatie van leveranciers en andere informatie uit de markt.