Evaluatie PDC-contract Pannerdensch Kanaal

Krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal
In het project Krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal (KOP) werkt Rijkswaterstaat (RWS) aan het verhogen van de hoogwaterveiligheid door een waterstandsverlaging in de Boven-Rijn te realiseren. Het DOEN-project is een van de eerste toepassingen van het tweefasencontract. RWS heeft voor de planuitwerking en realisatiefase van KOP een Plan, Design en Construct (PDC) contract gesloten met Ploegam B.V. Om lering te trekken uit het project, het instrumentarium en de toekomstige werkwijze van RWS te verbeteren voert AT Osborne een evaluatie uit met zes verschillende rondes, verspreid over de planuitwerking en realisatiefase van het project.

Pannerdensch Kanaal

Vervroegde marktbenadering
Het Pannerdensch Kanaal verbindt de Bovenrijn bij Lobith met de Nederrijn bij Arnhem. Het kanaal  (6 km) loopt van de splitsing van de Rijn met de Waal tot de tunnel van de Betuweroute. De kribben  zorgen ervoor dat de vaargeul op zijn plaats en op diepte blijft. Bij hoge waterstanden remmen de kribben de afvoer van water echter ongewenst af en ontstaat opstuwing. Daarom wordt een aantal oevers en ruim dertig kribben de komende jaren verlaagd. Bij normale waterstanden doen de kribben dan nog steeds hun werk, maar bij hoge waterstanden stroomt het water beter door.

In 2017 heeft Rijkswaterstaat de keuze gemaakt om de samenwerking met de markt vroegtijdig op te starten om zo de kans op een uitvoerbaar ontwerp voor KOP te vergroten. Dit heeft geleid tot de relatief unieke PDC-contractvorm waarin de aannemer de ruimte krijgt om zelf zijn ideeën rondom de uitvoeringspraktijk vroegtijdig in te brengen zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het opstellen van het ontwerp en de vergunningen. Het project wordt uitgevoerd vanuit het DOEN-gedachtegoed (projectdoen.nu) met als belangrijkste waarden: maximaliseren van de klantwaarde, eerlijk geld voor eerlijk werk, een optimale samenwerking, werken vanuit de bedoeling en leren. In lijn met dit gedachtegoed is er meer aandacht voor de samenwerking, onder andere middels een samenwerkingsassessment in de aanbestedingsprocedure, teamcoaching en periodieke teamevaluaties.

Evaluatie en rol AT Osborne
AT Osborne voert gedurende de planuitwerking en realisatiefase zes evaluatierondes uit. Met als doel verbeteracties te formuleren die het projectteam direct kan oppakken en lessen voor toekomstige samenwerkingsprojecten. Dit bereiken wij door in iedere evaluatierondes inzichten op te halen en te duiden over optredende mechanismen en gedragingen in het project versus de uitgangspunten van het project. Hiervoor zetten wij onder andere de “Projectbarometer” in. Deze projectenquête is een online tool waar projectteamleden op gezette tijden toegang toe krijgen en vragen over het project, de cultuur en de samenwerking beantwoorden waardoor het ‘onderbuikgevoel’ in het team zichtbaar wordt. Daarnaast bestuderen wij iedere ronde relevante projectdocumenten, nemen interviews met sleutelfiguren in en om het project af en reflecteren gezamenlijk op de bevindingen in een teamsessie. Dit leidt iedere evaluatieronde tot aanbevelingen op specifieke thema’s die het KOP- projectteam en breder de RWS-organisatie helpt te verbeteren. Het is hiervoor een meerwaarde dat AT Osborne over een lange periode bij het project betrokken is.

Op dit moment is AT Osborne nog altijd betrokken en loopt de vierde evaluatieronde. De evaluatierondes worden uitgevoerd door collega’s Pau Lian Staal-Ong en Koen van Limbergen. Benieuwd naar de resultaten van de eerdere evaluatierondes? Zie de website van project DOEN.