Klimaatscan regio Vallei en Veluwe

Geplaatst op 9 augustus 2019

Hoe organiseer je je rondom een complex en integraal thema als klimaatadaptatie? Om de krachten, kwetsbaarheden en behoeften rondom de aanpak van klimaatadaptatie in beeld te brengen, voerden ruim dertig organisaties in de regio Vallei en Veluwe samen een Klimaatscan uit. De Klimaatscan is een tool, ontwikkeld door AT Osborne, die toetst hoe klimaatadaptatie is geïntegreerd in de organisatie op zes organisatiegebieden.

Resultaten

De scan leert dat klimaatadaptatie leeft in de regio. De resultaten tonen ook aandachtspunten voor verdere ontwikkeling, zowel collectief als binnen de eigen organisatie. Zowel de horizontale (verschillende sectoren) als de verticale (van bestuurder tot uitvoerder) integraliteit biedt ruimte voor verbetering: de watersector is de dominante trekker voor klimaatadaptatie en de overige beleidssectoren zijn (te) beperkt betrokken. Daarnaast is meer aandacht nodig voor de vertaling van beleid naar uitvoering. Dit vraagt om aandacht van bestuur en management om investeringen in klimaatadaptatie structureel mogelijk te maken.

Onlangs verscheen in het tijdschrift Water Governance een artikel over de klimaatscan, geschreven door Joost Rengers en Eva Kool van AT Osborne en Marijke Jaarsma van Waterschap Vallei en Veluwe.