Ontwikkeling verblijfsduur verpleeghuizen

Geplaatst op 20 januari 2020

In het voorjaar van 2018 concludeert het Zorginstituut Nederland (ZIN) dat de verblijfsduur in het verpleeghuis over de periode 2013-2016 stabiel is gebleven en niet is gedaald met de invoering van de Wlz in 2015, zo schrijft Actiz op haar website. Dit onderzoek maakt het nodige los in de ouderenzorgbranche. Verschillende organisaties zeggen zich niet te herkennen in de cijfers. Zorgvisie laat in een artikel in dezelfde periode het geluid horen van bestuurders in de ouderenzorg, die op basis van hun eigen data, laten zien dat de sterftecijfers binnen hun huizen toenemen en de verblijfsduur dus afneemt.

Grotere zorgvraag

Deze geluiden zijn niet naar de achtergrond geraakt in de afgelopen twee jaar, we horen nog regelmatig dat organisaties aangeven dat cliënten steeds korter bij hen verblijven. Dit zou het effect kunnen zijn van het programma langer thuis. Het kabinetsbeleid, waarvan dit programma de vertaling is, is erop gericht ouderen langer thuis te laten wonen met de nodige zorg en ondersteuning. Tegelijkertijd is de toegangsdrempel voor de Wlz verhoogd. Het gevolg hiervan is dat ouderen meer en ernstiger gebreken hebben wanneer ze in een verpleeghuis terecht komen. Het lijkt dus aannemelijk dat deze cliënten korter verblijven met een grotere zorgvraag. Dit levert voor zorgorganisaties vraagstukken op rond personeel en huisvesting.

Uit het rapport van het ZIN blijkt dat ongeveer 50% van de cliënten langer dan 18 maanden verblijf. Maar een derde verblijft korter dan 9 maanden. Er is geen ontwikkeling te zien waaruit blijkt dat cliënten korter verblijven, de trend is eerder omgekeerd.

Stijging verblijfsduur

Uit recent onderzoek van de Zorgkantoren van het Zilveren Kruis blijkt dat de gemiddelde verblijfsduur stijgt.

Zilveren Kruis (2019) verblijfsduur van v&v klanten in intramurale instellingen. Bron Zilveren Kruis

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van de 10 zorgkantoren van Zilveren Kruis, van alle Nederlandse ouderen die in een verpleeghuis wonen, woont ongeveer 31% in deze verzorgingsgebieden. Bovendien blijkt uit de data dat van alle huidige cliënten in zorg, zo’n 60% al meer dan 1,5 jaar in zorg is. Daarnaast verblijven cliënten die in de periode 2016-2018 zijn ingestroomd, voor een steeds groter deel langer dan 15 maanden.

Het is lastig om te voorspellen hoe de verblijfsduur zich zal ontwikkelen, maar van de daling waarover gesproken wordt, lijkt geen sprake. Inzicht in deze ontwikkelingen is noodzakelijk voor een goede strategie voor uw personeel en huisvesting. Heeft uw organisatie al inzicht in de verblijfsduur? Wij helpen u graag op weg naar een toekomstbestendige strategie.