AT Osborne werkt mee aan een nieuw ziekenhuis in Ethiopië

Geplaatst op 21 juli 2022

Achtergrond
De afgelopen 7 jaar heeft de Stichting Denbi zich ingezet voor de hulpverlening aan arme inwoners van het achterland van centraal Ethiopië. Dit werk heeft geleid tot de opbouw van een kliniek waar hulp wordt gegeven aan zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen. In de afgelopen tijd is gebleken dat er een grote behoefte bestaat aan een uitbreiding van het zorgaanbod en een verdere professionalisering van de medische zorg. In de Denbi Maranatha Clinic kunnen vrouwen bevallen, maar kan geen zorg worden verleend bij complicaties. Als er nu complicaties optreden rondom de bevalling of andere ziekenhuiszorg nodig is, moeten de mensen vanuit het kleine dorpje Denbi een reis maken (naar de dichtstbijzijnde stad Debre Zeit). Hiervoor is vaak geen geld en de zorg die in de stad wordt geleverd, voldoet ook niet altijd aan de verwachtingen. Om in deze vraag te kunnen voorzien, is de wens ontstaan om een basis ziekenhuis, een Primary Hospital, te ontwikkelen.

ziekenhuis Ethiopië

Rol AT Osborne
AT Osborne ondersteunt dit initiatief met haar expertise bij het opstellen van een Programma van Eisen. Dit Programma van Eisen bevat een gedetailleerde beschrijving van alle (bouwkundige) aspecten van het ziekenhuis. Daarbij zijn de eisen vanuit de overheid uitgangspunt, maar verder uiteraard ook de invulling van de visie, en de uitwerking daarvan in een zorgconcept. Een bijzondere uitdaging ligt in het feit dat er wordt gestreefd om maatstaven van een Westers ziekenhuis toe te passen op een zodanige wijze dat het realiseerbaar en haalbaar is in een arm land als Ethiopië. Zo heeft het geen zin om apparatuur aan te schaffen die niet lokaal kan worden onderhouden.

Bij de realisatie van het ziekenhuis wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale ondernemingen. AT Osborne is ook betrokken bij de selectie van een Ethiopische architect.

De realisatie
Om de opzet van het ziekenhuis en straks de exploitatie te waarborgen is een nieuwe stichting gevormd, Stichting Denbi Hospital Foundation Ethiopia (Denhofe) – www.denhofe.nl. Deze stichting wordt geleid door een eigen bestuur met mensen die een medische of financiële achtergrond hebben. De bouw van het nieuwe ziekenhuis zal in meerdere fasen geschieden, waarbij in de eerste fase een kleinschalig ziekenhuis wordt gerealiseerd, dat later kan worden uitgebreid. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis naast moeder- en kindzorg ook een breder aanbod zal kunnen doen voor algemene medische zorg en specifiek ook brandwondenzorg. De uitgebreide ervaring van AT Osborne met de ontwikkeling van ziekenhuizen (niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook op Curaçao) komt de stichting bijzonder goed van pas.