Evaluatie ontwikkeling Centrumgebied gemeente Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer heeft de wens om ook in de binnenstad nieuwe woningen te bouwen om aan de grote vraag te voldoen. Een van de locaties is gelegen tussen het nieuwe Stadshart en het oude centrum (Dorpsstraat). Een deel van het oude stadhuis aan Markt 10 in Zoetermeer is al in 2019 gesloopt om samen met de omgeving herontwikkeld te worden tot een prettig woon- en verblijfsgebied.

Begin 2021 heeft de gemeente aan drie ontwikkelaars gevraagd een ontwerp, inclusief een bieding, te maken voor twee appartementengebouwen, een ondergrondse parkeergarage gecombineerd met allerlei voorzieningen voor de openbare ruimte. Bij de beoordeling van de inschrijvingen heeft de gemeente vastgesteld dat alle drie de inschrijvingen niet-vergunbaar waren. Het project is daarmee stilgelegd en de gemeente beraadt zich op een vervolg. AT Osborne is ingeschakeld om enerzijds terug te kijken en te leren van de procesgang rondom dit project en om anderzijds vooruit te blikken naar mogelijkheden om het project wel te laten slagen.

Markt 10 Zoetermeer

Niet-vergunbare inschrijvingen
Onze evaluatie bracht aan het licht dat meerdere oorzaken samen hebben geleid tot het niet slagen van de aanbesteding. Vooral de inschrijvingen voor parkeergarage waren beduidend hoger dan door de gemeente geraamd. Deze overschrijding werd nog versterkt door de hoge kwaliteitseisen en ambitie van de gemeente. Het project Markt 10 is een te groot en complex project gebleken voor de gemeentelijke organisatie op dat moment. We hebben ook vastgesteld dat de gemeente Zoetermeer al goede stappen zet om de organisatiegraad en de beheersing van projecten te verhogen. Overigens hebben we niet alleen gekeken naar wat beter had gekund of gemoeten, maar ook naar wat wel goed is gegaan.

Blik op de toekomst
De belangrijkste vraag voor Zoetermeer is natuurlijk of er nog kansen zijn voor het project en wat er gedaan kan worden om een aantrekkelijk woongebied te realiseren. Wij concluderen dat met de juiste aanpak een kansrijk vervolg kan worden gegeven. Daarvoor is niet alleen een realistischer budget nodig, maar een wezenlijk andere projectscope en/of contracteringswijze. De aanbestedingswet verplicht hier ook toe. We hebben inhoud gegeven aan de knoppen waaraan gedraaid kan worden om het project te laten slagen: ambitieniveau, hoogte van budget, afbakening van scope, de projectaanpak en de verschillende manieren van contracteren.

Tevredenheid klant
Onze aanpak en resultaten zijn goed gevallen. De gemeente heeft ons gevraagd om een toelichting op ons rapport te geven aan projectmanagers binnen de gemeente. Ons rapport zal zeker niet onderin de la belanden maar is voor Zoetermeer een opstap naar een nieuwe invulling van het project.

“AT Osborne heeft in hun onderzoek bij ons eigenstandig onderzoek uitgevoerd en daarbij uitstekend professioneel werk geleverd. Zowel de manier van werken als de rapportage heeft ons geholpen. Ik zou ze zo weer voor een opdracht willen inschakelen.”

De rapportage van AT Osborne is beschikbaar via:
Document Zoetermeer – Bijlage 1 – Definitief Rapportage Markt 10 – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)