Aanpak Opkomende Stoffen

In de werkgroep Aanpak Opkomende Stoffen zetten het ministerie, waterbeheerders en drinkwaterbedrijven zich gezamenlijk in voor schoon water voor mens en natuur. De werkgroep richt zich strategisch op het onderzoek dat uitgevoerd moet worden om de aanwezigheid en schadelijkheid van nieuwe nog niet genormeerde stoffen in oppervlakte- drink- en grondwater te bepalen. Deze nieuwe, niet genormeerde stoffen worden aangeduid als opkomende stoffen. Bekende stoffen waar in de media veel aandacht voor is zijn pyrazool, PFOA en GenX.

Het onderzoek heeft een pragmatische insteek en draagt bij aan het bepalen van het handelingsperspectief van drinkwaterbedrijven, waterbeheerders en de industrie. Oftewel: het onderzoek wordt gebruikt om het ‘buiten’ anders te gaan doen, of dat nu aan de voorzijde (industrie) of aan de achterzijde (waterbeheer) is. De werkgroep heeft naast het onderzoek dan ook veel oog voor een strategische aanpak van de stoffen en werkt aan het opzetten van slimme meet- en informatiestrategieën.

Werkgroep Aanpak Opkomende Stoffen

De werkgroep is geïnitieerd door het ministerie van I&W. De deelnemers komen vanuit drinkwaterbedrijven, waterschappen, provincies, het ministerie, RWS en Stowa. De werkgroep opereert in een complexe en politieke omgeving, waarin zich vaak onverwachte wendingen voordoen. Mede door de media-aandacht voor een aantal stoffen, staat dit onderwerp hoog op de politiek agenda.

De werkgroep opereert op strategisch niveau en bepaalt de koers van het uit te voeren onderzoek. Onderliggende themagroepen Oppervlaktewater, Grondwater en Drinkwater zetten het onderzoek op en voeren het uit.

Ondersteuning vanuit AT Osborne

AT Osborne heeft de overkoepelende werkgroep in 2017 geholpen bij het opstellen van een strategisch plan van aanpak. Sindsdien helpen wij bij het borgen van voortgang en planning van werk- en themagroepen. Ook verzorgen wij het overzicht en de koppeling tussen werk- en themagroepen.

Zo draagt AT Osborne bij aan een betere sturing op het gezamenlijke resultaat van de werkgroep.