Geslaagde netwerkbijeenkomst renovatieopgaven

Geplaatst op 10 oktober 2022

Donderdag 6 oktober organiseerden wij een geslaagde, inspirerende netwerkdag renovatieopgaven met deelnemers van Rijkswaterstaat, ProRail, Provincie Zeeland, Hoogheemraadschap Rijnland, Gemeente Amsterdam, Gemeente Den Haag, Enexis en Rijksvastgoedbedrijf. Na een rondleiding van Michiel Hartkamp en Lenneke van Konijnenburg langs de uitdagende Binnenhofrenovatie, nam Han Slootweg ons mee in de assetmanagement aanpak van Enexis: een indrukwekkend portfolio en professionele werkwijze!

netwerkbijeenkomst renovatieopgaven

Vervolgens gingen we uiteen in vier groepen om aan de hand van casussen verdiepende gesprekken te voeren in twee rondes. Peter Weevers, Eric-Jan Luijk en Mark Wienbelt namen ons mee in de uitdagingen van ProRail bij de renovatie van de monumentale perronkappen en het programma wat ze hiervoor inrichten. Met Leen Oosterom reflecteerden we op de organisatie en aansturing van onze renovatieopgaven en wisselden we ideeën uit hoe we efficiënter kunnen komen tot besluiten. Frank Boerma  en Kimon Panagiotopoulos deelden de opgave van het Amsterdamse programma Bruggen en Kademuren om te komen tot een dashboard met de belangrijkste indicatoren die iets zeggen over de prestaties van het programma. En Matthijs Wentink nam ons aan de hand van een casus van Schiphol mee in de uitdagingen bij het bepalen van de scope van een renovatieopgave: doe je het minimaal noodzakelijk om een object te laten functioneren of neem je aanpalende ambities mee en bouw je het toekomstbestendig terug?

Renovatieopgaven netwerkbijeenkomst

Dit leidde tot interessante en open gesprekken met veel herkenning. Ondanks dat de context van de verschillende opdrachtgevende partijen anders is, zijn veel van de uitdagingen en geleerde lessen vergelijkbaar. Zo sloten we ook af met één van de conclusies: “gedeelde smart is halve smart”. Na de eerste editie van de netwerkdag renovatieopgaven in 2021 op de boot voor de Markermeerdijken en deze tweede editie, zeker ook in 2023 weer voor herhaling vatbaar!

Wij bloggen regelmatig over renovatieopgaven. Onze laatste blogs leest u hieronder:
Renovatieopgaven in de afvalwaterketen
Het vergeten potentieel van renovatieopgaven
Renoveren: start ermee voordat het te laat is
Renovatieopgaven zijn wél sexy